STELLETIPS OG INNKJØPSLISTE MARSVIN

Marsvin er snille og rolige dyr som, takket være sitt rolige temperament, egner seg veldig godt som kjæledyr også for små barn. De er sosiale og pratsomme flokkdyr som setter pris på selskap, og liker å sitte på fanget og kose. Et marsvin veier ca 0,7-1,8 kg og har en levetid på ca 4-6 år.

Ulike raser

Det finnes flere forskjellige marsvinraser med ulike pelstyper og alle tenkelige fargevarianter. Abessinier, eller "rosettmarsvin" som de ofte kalles, har en grov halvlang frakk med virvler. De er vanligvis litt livligere enn andre raser. Rex og Teddy ser nesten like ut selv om de er forskjellige raser, ettersom begge har en grovere, kort og tett pels som minner om ull.

Det finnes mange forskjellige raser av korthårede marsvin, og det som hovedsaklig skiller dem er fargen på pelsen.  Langhårede marsvin finnes også i flere forskjellige raser. Pelsen deres kan være rett, bølgete eller krøllete.  Langhårede marsvin trenger vanligvis mer pelspleie enn korthårede.

Å velge kjønn og antall

Siden marsvin er sosiale flokkdyr, bør de holdes i par eller flokk. Selv om du tror du har mye tid til et ensomt marsvin, må det ha en livspartner for å føle deg bra når du ikke er hjemme eller sover. Mattilsynet anbefaler at marsvin ikke holdes alene.

Velg gjerne unge marsvin av samme kjønn som kan vokse opp sammen, da trives de best.  Du kan også plassere voksne marsvin sammen, eller voksne og unge marsvin sammen, men det krever at du følger gode råd fra noen med erfaring med marsvin.

Når du kommer hjem

La marsvinene være i fred de første 24 timene, slik at de får sjansen til å bli vant til sitt nye hjem.  Les gjerne høyt fra marsvinboken ved siden av buret slik at marsvinene blir vant til deg, samtidig som du lærer mer om marsvinene dine.  Etter det kan du begynne å bli kjent med dyrene, lokk de gjerne frem med noe godt.  Etter noen dager kan du løfte ut marsvinene.

Gi marsvinet riktig støtte når du løfter det.  Hold den ene hånden rundt kroppen og den andre under baken, slik at ryggen holdes rett. Sitt på gulvet med dyret på fanget for å ikke risikere at de faller og skader seg.  Tilbring mye tid med dyrene hver for seg, slik at de får sterke bånd, ikke bare til hverandre, men også til deres nye familie. Gi dine nye venner ekstra mye oppmerksomhet de første ukene, så får du et godt forhold som varer.

Buret

Vi anbefaler ett bur på 120 x 50 cm, eller større for at marsvinene får den plassen de trenger, og kan trives godt sammen.


Om sommeren kan marsvinene være ute på dagtid i et beitebur på plenen. Husk at du alltid bør følge med på marsvinene og beskytte dem mot trekk, direkte sollys og eventuelle rovdyr. For mer informasjon besøk https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrevelferd/stell_av_kjaeledyr/marsvin__veiledning_om_hold.15989/binary/Marsvin%20-%20Veiledning%20om%20hold

Innredning 

Som bunnmateriale anbefaler vi naturlig strø med god sugeevne. Buret bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken, avhengig av antall dyr i buret og størrelsen på buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker i bunnen av buret.  Bruk gjerne et desinfeksjonsmiddel for å fjerne bakterier og sopp med jevne mellomrom.

Marsvin er renslige dyr som vanligvis gjør fra seg i et hjørne av buret, hvis det plasseres en beholder på samme stedet gjør det rengjøringen enklere.  Bruk noe annet enn bunnmaterialet, f.eks. sand eller strø i beholderen.  Du må kanskje lære marsvinene hva beholderen er til; legg noe av det skitne strøet i beholderen og hold resten av buret rent til marsvinet har lært seg å bruke beholderen.

Det skal være minst ett hus i buret som er stort nok til at begge marsvinene kan være inne samtidig.  Ett hus per dyr er en god idé. Legg gjerne litt halm eller annet bomaterial i huset.

Velg en keramisk matskål siden de er vanskelige å velte.  En vannflaske er best, men ha alltid en keramisk vannskål tilgjengelig i begynnelsen til marsvinene har lært å drikke av flasken. For å hindre at marsvinene skitner til høyet, bør det plasseres i en lav høyhekk.

Fôring 

Marsvinets diett skal hovedsakelig bestå av høy som holder magen og tennene i form. Det skal ikke gå tomt for høy, og det bør fylles på flere ganger om dagen.  Det skal være friskt og lukte godt. Du må gjerne åpne posen og lukte på det før du kjøper det. Dårlig høy kan gjøre marsvinet ditt sykt.

I tillegg til høy må marsvin også ha pellets tilsatt vitamin c med høyt fiberinnhold.  Man gir ca 2 ss/dag med grove pellets til et voksent marsvin, og unge dyr bør ha fri tilgang. Hvis marsvinet blir overvektig, reduser pellets - aldri høyet!

Husk at marsvinets mage er følsomt for stress og miljøendringer, og derfor er det viktig å gi den samme maten som de er vant til i begynnelsen.  Ha alltid en jevn overgang når du bytter fôr.

Vent minst 2 uker etter at marsvinene har kommet hjem for du gir grøntfôr, introduser deretter en ting om gangen da magen må bli vant til maten.  Frukt og grønnsaker kan gis regelmessig etter tilvenningen. Venn også marsvinene til gress før de får oppholde seg utendørs.

Vannet bør skiftes daglig, og vannskålen/flasken bør vaskes daglig.  Vitamin c må gis daglig, da marsvinet ikke produserer sitt eget.  C-vitamin er flyktig, og det som er i maten er vanligvis ikke nok. Vitamin C -mangel kan føre til forkjølelse, skjørbuk og lammelse, og i noen tilfeller død. Tilsett også multivitaminer regelmessig. Plasser gjerne en UV -lampe over buret. Lyset hjelper marsvinet å produsere vitamin D som trengs for å ta opp kalk og å holde marsvinene friske. Du kan også sette en kalkstein i buret. Den kan fjernes hvis de gnager for mye på den.

Generell omsorg 

Marsvin liker godt mosjon, så venn dem tidlig til å gå tur i sele.  De liker også å løpe løs innendørs, men husk å sikre rommet først ved f.eks. å skjule strømledninger, og å holde marsvinet med selskap.  Det er tryggest å bruke en innhegning.

Plasser forskjellige leker i buret og bytt mellom de når du rengjør buret for å gi marsvinene variasjon. Gi gjerne marsvinene mat eller godbiter i en aktiviseringssleke eller fôringsball, det gir dem muligheten til å få utløp for sine naturlige instinkter for å søke etter mat.


Marsvinets tenner vokser hele tiden, derfor er det veldig viktig å gi dem ting å gnage på. Trestykker, gnagestenger og leketøy i tre bidrar til å unngå tann- og bittproblemer, og gir marsvinet aktivisering. Sjekk tennene regelmessig.


Klørne skal klippes hver 6.-8. uke med en klosaks for smådyr. Hvis du tilfeldigvis kutter nerven, er det godt å ha blodstoppende pulver tilgjengelig.  Når du anskaffer marsvin hos oss vil du få et klippekort, slik at du kan ta med marsvinet til oss for kloklipping, og våre ansatte viser deg gjerne hvordan du gjør det.


Børst marsvinene regelmessig med en myk børste. Bruk også en kam for langhårede eller korthårede marsvin ved røyting.  Floker bør fjernes for å unngå hudirritasjon. Marsvin kan bades hvis de blir skitne.  Bruk lunkent vann og en mild dyresjampo, og pass på ører og nese. Tørk marsvinet godt etter badet.


Hvis marsvinet blir syk

Vi sjekker at marsvinene er friske når du kjøper dem, men hvis de viser tegn til sykdom må du kontakte oss umiddelbart for råd (og deretter hvis nødvendig veterinær). Vanlige symptomer er sløvhet, diaré, nysing, rennende nese, såre og rennende øyne, unormal tørst eller dårlig matlyst.

Unormal kløe og sår kan indikere skadedyr. Ringorm kan forhindres ved regelmessig desinfeksjon av buret. Det er en god idé å forsikre marsvinene.

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Hunndyr blir kjønnsmodne i 4-5 ukers alder, og hanner i 8-10 uker. Hunnen skal ikke parres før hun er 5 måneder gammel. Drektighetsperioden er omtrent 70 dager. Ikke forstyrr en hunn med unger mer enn nødvendig. Ungene kan forlate moren sin når de er 4-5 uker gamle.

Hos hannen er kjønnsåpningen og analen lenger fra hverandre enn hos hunnen.


Opprinnelse


Allerede for 3000 år siden begynte indianerne som bodde i Andes i Sør-Amerika å ha marsvin (Cavia Aperea Porcellus). De ble deretter brakt til Europa av handelsreisende på 1500 -tallet.

Handleliste

●     Romslig bur - Anbefalt størrelse minst 120 x 50 cm

●     Støvfritt, høyabsorberende bunnstrø.

●     Halm eller annet bomateriale

●     Høy

●     Høyhekk

●     Pellets (samme type som marsvinet er vant til)

●     Hus

●     Keramisk matskål

●     Keramisk vannskål

●     Vannflaske

●     Vitamin C-tilskudd

●     Multivitaminer

●     Gnagetre av forskjellige slag

●     Toalettskuff

●     Strø eller sand til toalettet

●     Spade å rengjøre buret med

●     Rengjøringsmiddel til bunnen av buret

●     Desinfeksjonsmiddel for bur og innredning

●     Klosaks

●     Blodstoppende pulver

●     Børste, karde og/eller kam for pelspleie

●     Mild sjampo

●     Godbiter

●     Sele til turer

●     Aktivisering: Leker, baller, tunnel, etc.

●     Transportbur

●     Beitebur / lekegrind

●     Faktabok om marsvin


Det er nyttig for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokse opp med å ta vare på en venn.  Selv om dyret er ment som barnets kjæledyr, må en voksen ha det overordnede ansvaret. Disse stellerådene inneholder grunnleggende råd. For dyrets beste bør du lese deg opp på ytterligere informasjon.