4.5 på TrustpilotFri frakt over 599 kr Rask levering

Hjem / Tips & Råd / Smådyr / Pleieråd & handleliste ørkenrotte

Pleieråd & handleliste ørkenrotte

mongoliangerbilsmerionesaspet

Å velge kjønn & antall

Ørkenrotter er livlige og fine små gnagere som er lette å temme. Ørkenrotter er veldig aktive dyr med en utrolig nysgjerrig natur og er ypperlige for de av dere som vil ha kjæledyr som er morsomme å omgås. I tillegg er de morsomme å se på mens de herjer med hverandre og romsterer rundt i buret. Ørkenrotter er veldig rene og lukter veldig lite.

Fordi ørkenrotter er veldig snille, passer de også i familier med yngre barn, så lenge de får hjelp til håndteringen fordi de kan være kjappe. De er aktive døgnet rundt med regelmessige hvilepauser.

Ørkenrottas kropp er kompakt og bakbeina er forlenget, noe som gir ørkenrotten en hoppende gangart. Halen har pels som ender i en børsteformet dusk. I naturen er ørkenrotter alltid agouti-fargede, men i dag er de tilgjengelige i mange farger og tegninger som svart, hvit, grå og siameser.

En voksen ørkenrotte er ca 10-12 cm lang (18-23 cm inkl. hale) og veier ca 75-100 gram. Ørrkenrotta har en levetid på omtrent 3-4 år.

Fordi ørkenrotter er sosiale flokkdyr, bør de holdes i par eller flokker. Selv om du tror du har mye tid til en enslig ørkenrotte, må den ha minst én livspartner for å føle seg bra, når du ikke er hjemme eller når du sover. Mattilsynet anbefaler at ørkenrotter ikke holdes alene.

Velg gjerne unge ørkenrotter av samme kjønn som kan vokse opp sammen, da trives de vanligvis godt sammen. Hvis du vil sette sammen voksne dyr (eller en voksen med en yngre), må du følge gode råd fra noen erfarne, ettersom territoriekamper kan oppstå.

Hunner og hanner kan være like tamme. Hannene har vanligvis et litt roligere temperament, mens hunnene er litt livligere.

Når dere kommer hjem

La ørkenrottene hvile den første dagen i det nye hjemmet. Dra deretter fordel av ørkenrottens nysgjerrighet når du skal få dem temmet, og lokk dem til deg med en godbit. Snakk mykt til dem og ikke gjør hastige bevegelser, og vær tålmodig mens de undersøker hånden din. Gi dine nye venner ekstra oppmerksomhet de første ukene, så får du et godt forhold som varer. Jo mer du håndterer ørkenrottene, desto tammere blir de.

Ørkenrotta klatrer ofte spontant opp på hånden eller armen. Ta begge hendene rundt ørkenrotta når du løfter den. Løft aldri ørkenrotta i halen, det gjør vondt og kan skade den.

"Fordi ørkenrotter er veldig snille, passer de også i familier med yngre barn, så lenge de får hjelp til håndteringen fordi de kan være kjappe."

Buret & Innredning

For å passe best mulig med det ørkenrottene trenger i buret, anbefaler vi et romslig bur (60 x 30 cm). Velg gjerne et bur med dyp bunn, og av et materiale ørkenrottene ikke kan gnage hull og rømme gjennom. Husk å alltid beskytte ørkenrottene mot trekk, kulde, direkte sollys og andre kjæledyr.

For mer informasjon besøk

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrevelferd/stell_av_kjaeledyr/orkenrotte__veiledning_om_hold.16000/binary/%C3%98rkenrotte%20-%20Veiledning%20om%20hold

Som bunnmateriale anbefaler vi et naturlig bunnmateriale med høy sugeevne, f.eks. sagflis. Ørkenrotter elsker å grave tunneler, så bland gjerne eggekartonger, rør, organisk blomsterjord og annet moro i sponene for variasjon. Burets bunn bør rengjøres minst en gang i uken, avhengig av størrelsen på buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker. Bruk også av og til et desinfeksjonsmiddel for å eliminere bakterier og sopp.

Lær ørkenrotten å bruke en toalettboks, så blir det lettere å rengjøre. Bruk sand eller strø (av en annen type enn grunnmaterialet) i esken. Ta opp alt det strøet som er tisset på, og legg det i toalettet, og hold resten av buret skinnende rent til de forstår poenget.

Ørkenrotter liker å rense pelsen ved å bade i finkornet chinchillasand. Hell den i f.eks. en keramisk bolle med høye kanter, og bytt ut sanden hvis den har blitt fuktig eller skitten.

Ørkenrottene trenger et trehus å sove i. Velg et hus som er stort nok til at alle ørkenrottene kan få plass samtidig. Legg gjerne inn en tust bomateriale som de kan re opp med, og bytt det ofte slik at soveområdet alltid er rent.

Innreed gjerne buret med hyller, klatrestativer, tunneler og andre ting som gir ørkenrottene trening og utfordringer. Siden de er veldig aktive dyr, er det viktig at de har forskjellige ting de kan gjøre, f.eks. tau, grener, kurver, rør og krypinn. For å holde gerbilene våkne og glade, er det godt å bytte interiør ofte slik at de har nye ting å utforske.

Velg keramiske matskåler da de er vanskeligere å velte (en for pellets og frø). En vannflaske er å foretrekke, men kompletter alltid med en keramisk vannskål i begynnelsen, til gerbilene har lært å drikke av flasken. Fersk mat skal serveres i en egen bolle eller på et fruktspyd for ikke å bli skittent og ikke bløte ned tørrmat.

Mat & stell

Ørkenrottene må alltid ha fri tilgang til tørrfôr i form av en næringsrik pellet. Man bør også supplere med en frøblanding for å gi dem variasjon og sysselsetting, men den bør aldri utgjøre mer enn halvparten av det daglige inntaket. Gi den samme maten som de er vant til den første tiden. For å unngå dårlig mage bør du alltid ha en jevn overgang når du skifter fôr.

Ørkenrottene er altetende og du kan gi grønnsaker, frukt og små mengder animalske produkter (f.eks. Ost og kokte egg). Vent to uker med å gi fersk mat, og begynn forsiktig med en ting om gangen da magen må bli vant gradvis.

Vannet bør skiftes daglig og vannskålen / flasken vaskes. Tilsett multivitaminer regelmessig i vannet. Sett en kalkstein i buret, den kan fjernes hvis gerbilene gnager for mye på den.

Ta ut ørkenrottene daglig slik at de får mosjon og stimulering. Bruk gjerne en luftehage. De liker å løpe løst innendørs, men husk å gjøre rommet trygt først ved f.eks. å skjule strømledninger, og hold dem alltid under overvåking. Ikke la ørkenrottene løpe fritt før de er tamme.

Berik buret med forskjellige leker, og bytt mellom dem når du rengjør buret for variasjon. Gi gjerne mat eller søtsaker i en aktiveringsleke eller fôringskule, det gir dem utløp for deres naturlige oppførsel for å søke mat. Unngå plastgjenstander.

Gerbilens tenner vokser livet gjennom, så det er veldig viktig å gi den ting å gnage på. Trestykker, stenger og treleker bidrar til å unngå tann- og bittproblemer. Ørkenrotter elsker å gnage på ting, så gnagere og andre ting som f.eks. kartonger er verdsatt sysselsetting.

Klørne må vanligvis klippes veldig sjelden. Skulle de være for lange, bruk en saks til smådyr.

Hvis ørkenrotta blir syk

Hvis ørkenrotta viser tegn til dårlig helse, må du kontakte veterinær. for råd. Vanlige symptomer er sløvhet, diaré, nysing, rennende nese, betente og rennende øyne, unormal tørst eller dårlig matlyst. Unormal kløe og sår kan indikere skadedyr. Ørkenrotter kan få ormer og bør få ormekur en gang i året.

Recommended products

See all products
Nyheter

Trixie

Gnagerbur av tre for mus

3 599 kr

Reproduksjon & kjønnsbestemmelse

Ørkenrotter blir kjønnsmodne i 7-10 ukers alder, men hunner bør ikke parres før de er omtrent 3 måneder gamle. Drektighetsperioden er omtrent 24-26 dager. Ikke forstyrr en hunn med unger mer enn nødvendig. Ungene kan forlate moren sin når de er ca 4-5 uker gamle.

Hvis hannen blir igjen i buret, deltar han i omsorgen for ungene, men husk at hunnen kan bli gravid igjen etter at hun har født.

Hos hannen er kjønnsåpningen og analen lenger fra hverandre enn hos hunnen.

Handleliste

  • Romslig bur - Anbefalt størrelse (60 x 30 cm)
  • Støvfritt, høyabsorberende bunnstrø
  • Pellets (samme sort som ørkenrottene er vant til)
  • Frøblanding (samme sort som ørkenrottene er vant til)
  • Hus
  • Bomateriale
  • Keramiske matskåler (en bolle hver til pellets, frøblanding og ferskt fôr)
  • Keramisk vannskål
  • Vannflaske
  • Multivitaminer
  • Gnagetre av forskjellige slag
  • Toalettskuff
  • Dryss eller sand til toalettet
  • Badekar for sandbad
  • Chinchillasand for sandbad
  • Spade å rengjøre buret med
  • Bunnrenser for bur
  • Desinfeksjonsmidler for bur og møbler
  • Klosaks
  • Godbiter
  • Innhegning
  • Aktivisering: Leker, matball, etc.
  • Burinnredning: Hyller, tau, kurver, rør, etc. (Det er stor variasjon å finne, selv blant hundeleker og møbler for fugler. Røtter og andre naturlige ting finnes i akvariumavdelingen.)
  • Transportbur
  • Faktabok om ørkenrotter

Relaterte artikler

Se alle artikler

Smådyr

Pleieråd & handleliste tamrotte

21 oktober 2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først med å få de beste tilbudene!

Nyhetsbrev

Hva er du interessert i?

Kundeservice

23 88 75 00

Postboks 1681, Arbins Gate 2 (Ikke butikk),

0253 OsloNorge

kundeservice@zoo.no

2024 © ZOO.no

Velg land:  

Norge - NOK