PLEIERÅD OG INNKJØPSLISTE TAMROTTE

Tamrotter er intelligente og veldig sosiale dyr som er lette å temme. De er ekstremt nysgjerrige og er perfekte for deg som vil ha kjæledyr som liker å være der ting skjer. Hvis du gir dem mye kjærlighet og oppmerksomhet, vil du til gjengjeld få kosete venner som vil elske å være sammen med deg!

Fordi rotter er veldig snille og enkle å håndtere, er de også egnet for familier med yngre barn. Rottene tilpasser seg raskt familiens rutiner.


De er har mange forskjellige farger og tegninger. Pelsen er vanligvis strihåret, men det finnes også rex hvis underull og følehår er krøllete. Ørene til en tamrotte er vanligvis oppreiste, men det finnes også dumbo-rotter som har ører som sitter lavere.


En voksen hann veier ca 700 g og hunnen 400 g. Rotta kan være omtrent 28 cm lang og halen ca 25 cm lang. Tamrotta har en levetid på ca 2-3 år.

Å velge kjønn og antall

Siden rotter er sosiale flokkdyr, bør de holdes i par eller flokker. Selv om du tror du har mye tid til en ensom rotte, må den ha minst én livspartner for å føle deg bra, når du ikke er hjemme eller når du sover. Mattilsynet anbefaler at Rotter ikke holdes alene.

Velg gjerne unge rotter av samme kjønn som kan vokse opp sammen, da trives de vanligvis godt sammen. Du kan også sette sammen voksne rotter, eller voksne med unge dyr, men det krever vanligvis at du følger gode råd fra noen med erfaring.

Hunner og hanner kan være like tamme. Hannene har vanligvis et litt roligere temperament, mens hunnene er litt livligere.

Når du kommer hjem

For at rottene skal føle seg trygge, bør du tilbringe tid med dem den første dagen i deres nye hjem. Man kan f.eks. ha dem inne i genseren når du sitter i sofaen. Kos med dem og snakk med en myk stemme. Gi dine nye venner ekstra oppmerksomhet de første ukene, så får du et godt forhold som varer. Jo mer du håndterer rottene, jo kosligere og tryggere blir de.

Siden rotta er et distinkt flokkdyr, er det naturlig at lederen setter regler, og det bør, akkurat som hunder, heves med en myk, men bestemt hånd. Si et klart nei og løft rotten hvis den gjør en feil, men aldri straffe fysisk! Hold deg til reglene - vær konsekvent - og ros når den gjør det riktige.

Husk å alltid gi riktig støtte når du løfter rotten og bruk gjerne begge hendene. Rotten klatrer ofte spontant opppå hånden og armen. Løft aldri i halen, det gjør vondt og kan skade den.

Buret

For å passe best mulig med det rottene trenger i buret, anbefaler vi et romslig bur (80 x 50 x 70 cm), som fortrinnsvis har ekstra høyde og flere hyller. Husk å alltid beskytte rotter mot trekk, kulde, direkte sollys og andre kjæledyr.

For mer informasjon besøk
https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrevelferd/stell_av_kjaeledyr/rotte__veiledning_om_hold.15996/binary/Rotte%20-%20Veiledning%20om%20hold

Innredning

Som bunnmateriale anbefaler vi et naturlig bunnmateriale med høy sugeevne, f.eks. sagflis. Bunnen bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken, avhengig av størrelsen på buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker på burets bunn. Bruk også av og til et desinfeksjonsmiddel for å eliminere bakterier og sopp.


Lær rotter å bruke toalettboks, så blir det lettere å rengjøre. Bruk sand eller strø (av en annen type enn grunnmaterialet) i esken. Ta bort alt det strøet som er tisset på, og legg det i toalettet, og hold resten av buret skinnende rent til de forstår poenget.

Rottene trenger et hus som et skjermet sted å sove. Velg et hus som er stort nok til at alle rotter kan passe inn samtidig. Legg til litt bomaterialer for de å re opp med, og bytt ofte slik at soveområdet er rent. Andre verdsatte soveplasser er store rør og koselige hengematter.

Innred gjerne buret med forskjellige hylleplan slik at rottene får god plass. Fordi rotter er veldig aktive dyr, er det viktig at de har leker og andre ting de kan drive med, f.eks. tau, grener, kurver, rør og krypinn. For å holde rottene våkne og glade, er det fint å bytte og pusse opp interiøret ofte slik at de har nye ting å utforske.

Velg keramiske matskåler da de er vanskeligere å velte (en for pellets og frø), eller metallskåler med braketter slik at de kan henges opp. En vannflaske er å foretrekke, men gi også alltid en vannskål i tillegg i begynnelsen, til rottene har lært å drikke av flasken. Fersk mat skal serveres i en egen bolle eller på et fruktspyd for ikke å bli skitten og ikke bløte opp tørrfôret.

Fôring

Rottene må alltid ha fri tilgang til tørrfôr i form av en næringsrik pellets. Du kan også supplere med en frøblanding for å gi dem variasjon og sysselsetting, men den bør aldri utgjøre mer enn halvparten av det daglige inntaket. Gi den samme maten som de er vant til den første tiden. For å unngå dårlig mage bør du alltid ha en myk overgang når du skifter fôr.

Du kan også gi fersk mat daglig, og rotter spiser gjerne maten vår. Daglig kan du gi grønnsaker, rotfrukter og belgfrukter. Noen ganger i uken kan du gi f.eks. litt frukt, pasta, ris eller poteter, samt noen animalske. produkter som yoghurt, egg, hvitt kjøtt, kokt fisk eller sjømat.

Sukkerholdig, salt, fet og stekt mat er god, men usunn og bør derfor unngås. Vent to uker med å gi fersk mat, og begynn forsiktig med en ting om gangen da magen må tilvennes gradvis.

Vannet bør skiftes daglig og vannskålen / flasken vaskes. Tilsett multivitaminer i vannet regelmessig. Sett en kalkstein i buret, den kan fjernes hvis rottene gnager for mye på den.

Generell omsorg

Ta ut rottene ut hver dag slik at de får mosjon og stimulering. Bruk gjerne en sele når du er på tur. Rottene løper gjerne løst innendørs, men husk å gjøre rommet trygt først ved f.eks. å skjule strømledninger, og hold dem alltid under oppsikt. Ikke la dem løpe fritt før de er tamme.

Berik buret med forskjellige leker og bytt mellom dem når du rengjør buret for å gi rottene variasjon. Gi gjerne mat eller godteri i en aktiveringsleke eller fôringskule, det gir dem utløp for deres naturlige adferd for å søke mat.

Rottenes tenner vokser livet gjennom, så det er veldig viktig å gi den ting å gnage på. Trestykker, stenger og treleker bidrar til å unngå tann- og bittproblemer, og gir rotten aktivisering Sjekk tennene regelmessig.

Klørne må vanligvis sjelden klippes. Skulle de være for lange, bruk en klosaks til smådyr. Skulle klørne bli for lange, kan du ta rotta til vår butikk for klipping, og våre ansatte viser deg gjerne hvordan du gjør det.

Børst regelmessig med en myk børste. Det fjerner smuss og løst hår, og gjør også rotter mer vant til å bli tatt på. Rotter kan bades hvis de er møkkete, og svømming på grunt vann er utmerket trening. Bruk lunkent vann og en mild sjampo, og pass på ører og nese. Tørk rotta grundig etter badet slik at den ikke blir forkjølet.

Hvis rotta blir syk

Vi helsesjekker rotta når du kjøper den, men hvis den viser tegn til dårlig helse, må du kontakte oss umiddelbart for råd (og eventuelt veterinær). Vanlige symptomer er sløvhet, diaré, nysing, rennende nese, rennende øyne med puss, unormal tørst eller dårlig matlyst. Unormal kløe og sår kan indikere parasitter. Eldre rotter kan få kreft, som manifesterer seg i form av klumper.


Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Rotter blir kjønnsmodne i 5-6 ukers alder, men hunner bør ikke parres før de er omtrent 3-6 måneder gamle. Drektighetstiden er ca 21-25 dager. Flytt hannen til et eget bur før fødsel. Ikke forstyrr en hunn med unger mer enn nødvendig. Ungene kan forlate moren sin når de er ca 4-5 uker gamle

Hos hannen er kjønnsåpningen og analen lenger fra hverandre enn hos hunnen, og hannene får et tydelig synlig pung etter kjønnsmodning.

Opprinnelse

Tamrotta (Rattus Norvegicus Domesticus) er en tam form av den brune rotten som sannsynligvis stammer fra Asia. Tamrotta har endret seg gjennom hundrevis av generasjoner med avl i Europa siden 1700 -tallet.

Handleliste

●     Romslig bur - Anbefalt størrelse (80 x 50 x 70 cm)

●     Støvfritt, høyabsorberende bunnstrø

●     Pellets (samme type som rottene er vant til)

●     Frøblanding (samme type som rottene er vant til)

●     Hus

●     Bomateriale

●     Keramiske matskåler (en bolle hver til pellets, frøblanding og ferskt fôr)

●     Keramisk vannskål

●     Vannflaske

●     Multivitaminer

●     Kalkstein

●     Gnagetre av forskjellige slag

●     Toalettskuff

●     Strø eller sand til toalettet

●     Spade å rengjøre buret med

●     Rengjøringsmiddel til burbunnen

●     Desinfeksjonsmidler for bur og innredning

●     Klosaks

●     Pensel for pelspleie

●     Mild sjampo

●     Godbiter

●     Aktivisering: Leker, fôrball, etc.

●     Burbeslag: Hyller, tau, kurver, rør, etc. (Det er stort utvalg å finne, også blant hundeleker og innredning til fugler.)

●     Soveplass, f.eks. hengematte

●     Sele for sosialt samvær utenfor buret

●     Transportbur

●     Faktabok om rotter

Det er nyttig for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokser med oppgaven å ta vare på vennen sin. Selv om dyret er ment å være barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse stellerådene omfatter grunnleggende råd. Du bør lære deg mer om rotter for at rotta skal ha det så bra som mulig hos deg.