PLEIERÅD OG HANDLELISTE PINNEDYR

Phasmatidae . Vanlige arter i hobbyen erCarausius morosus, Ramulus artemis, Baculum extradentatum, Sungaya inexpectata, Extatosoma tiaratummm.

ET pinnedyr er et annerledes og lettstelt kjæledyr for de som vil ha en liten venn. Insektfamilien som pinnedyrene tilhører er mange og inneholder rundt 2500 forskjellige arter, men ikke alle holdes som kjæledyr. Felles for alle pinnedyrene er at de etterligner pinner eller grener for å kamuflere seg i naturen. De beveger seg ofte med en svaiende gangart, spesielt hvis det blåser, for å blande seg enda mer inn i løvet og grenene. I størrelse varierer de forskjellige artene fra noen få centimeter til over en halv meter med bena inkludert. Det er vanlig at pinnedyr blir ca 2-3 år gamle, men det kan variere avhengig av arten. Alle spaserstokker har vinger, men ofte er disse veldig små. Noen arter kan fly. Pinnedyr finnes over hele verden i tropiske og subtropiske områder.

Å velge kjønn og antall

De aller fleste pinnedyrene er hunner og kan formere seg uten å ha møtt en hann, så vær forberedt på at til og med et enkelt pinnedyr raskt blir flere. Det er ikke noe krav om å kjøpe mer enn en, men antallet vil fortsatt øke over tid.

Når du kommer hjem

Terrariet eller akvariet bør være godt forberedt slik at de nye kjæledyrene dine kan flytte inn med en gang. La dem først bli kjent med sitt nye miljø og fred og ro, senere kan du forsiktig ta dem ut og holde dem. Fordi de er små og skjøre og fordi det er en viss rømningsfare, lar du vanligvis ikke pinnedyr gå løse innendørs, men er enten i terrariet ditt eller så holder man dem.

Et pinnedyr som blir stresset og redd vil vinke med føttene i et forsøk på å skremme deg bort. Gå tilbake i håndteringen og begynn igjen, mer forsiktig denne gangen.

Terrarium

Det er ingen lover og forskrifter som regulerer hvor stort område pinnedyrene må ha, dette er fordi de regnes som virvelløse dyr. Hvis du kjøper pinnedyr av store arter, bør du selvfølgelig ha dette i bakhodet når du velger størrelsen på terrariet. Det er viktig at terrariet eller akvariet er trygt og og ikke mulig å rømme ut av, uten å miste ventilasjon for den saks skyld. Et terrarium skal delvis ha garn eller gitter sider, og akvariet kan ha et lokk med fint nett på en treramme. I tillegg til terrarier og akvarier, er det store såkalte dyrebokser som er plastbeholdere med lokk med luftehull i, som også kan fungere. Ettersom pinnedyr i naturen lever i trær og høye busker, kan beholderen være høy og tillate klatring.

Innredning

Innred med pinner og grener slik at pinnedyrene dine kan klatre rundt. En del av interiøret kan bestå av vakre akvarierøtter som ofte har en spennende form, og resten kan være grener av for eksempel frukttrær som kan byttes ut når bladene visner eller spises opp. Vannskål bør ikke brukes da pinnedyr kan drukne. I stedet får de væske fra bladene og bladene det mates med, og fra dråpene når terrariet sprayes, noe som bør gjøres regelmessig.

Bunnmaterialet må være fuktighetsbevarende og kan bestå av kokosfibre, jord og sandblanding eller torv.

Pinnedyr trenger ikke en varmelampe, men en romtemperatur på 20-22 grader fungerer fint. De har ingen krav til UV-lys, men hvis du vil lyse opp terrariet med en lampe eller et lysrør, kan en variant med lavest grad av UVA og UVB brukes.

Fôring

Pinnedyr er vegetarianere og spiser hovedsakelig blader, som må være usprøytet. Hvis du plukker ute, velger du litt bort fra veier, og hvis du kjøper maten i butikken, velger du økologisk. Forslag til god mat er blader fra bringebær- og bjørnebærbusker, blader fra steinfrukter som kirsebær og plommer, løvetannblad, eik- og hasselblader og til og med roser. Om vinteren kan du kjøpe snittroser å mate pinnedyrene dine med.

Generell omsorg

Spray terrariet med vann daglig for å oppnå riktig fuktighet og for at pinnene skal kunne drikke vann. Sett inn nye grener med blader eller bladene du har valgt å mate med, fjern tørre fôrblader eller hvis noe begynner å se ille ut. Bytt ut bunnmaterialet med jevne mellomrom når avføringen fra pinnedyrene havner der. Husk at det kan være egg i bunnmaterialet, så kast det i en lukket pose.

Hvis pinnedyret ditt blir sykt

Prøv alltid å forhindre sykdommer gjennom riktig pleie og fôring i utgangspunktet, det er mye lettere enn å prøve å kurere sykdommer når de først har oppstått. Noen reptil-dyktige veterinærer er også utdannet på virvelløse dyr.

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

I Carausius morosus er det store flertallet av individer kvinner og de formerer seg partenogenetisk, det vil si at de ikke trenger å bli befruktet av noen av det motsatte kjønn for å reprodusere. Avkom født på denne måten blir alltid kvinner. Avkom multiplisert med parring mellom en hann og en hunn, derimot, resulterer i unger av begge kjønn.

Opprinnelse

Pinnedyr finnes over hele verden i de tropiske og subtropiske sonene. Noen av de vanligste artene som holdes som kjæledyr, finnes i naturen i India, Vietnam og Australia.

Viktig informasjon

Spray terrariet daglig med en ren blomsterspray som bare inneholder vann. Pinnedyret drikker fra vanndråpene. Ikke spray direkte på pinnedyrene. Har heller ikke en vannskål da de kan drukne.

Handleliste

Terrarium eller akvarium med tett lokk

Underlag til terrariet

Benk

Terrariumlås

Bunnmateriale (jord / sand, bark, barkjord, kokosfibre)

Bakgrunn, kunstig i plast eller bakgrunnsplakat

Akvariumsilikon for å feste bakgrunnen med eller fikse på plakaten

Belysning, muligens med svak UV

Lysarmatur

Reflektor

Sprayflaske

Tåkesystem eller "fogger". (Alternativ til spray for hånd)

Vannforbedringsmiddel

Røtter

Steiner

Lianer

Planter i plast eller giftfrie terrariumplanter.

Vitaminer

Kalsiumpreparat

Termometer

Hygrometer (måler fuktighet)

Spade å rengjøre terrariet med

Hundeposer

Desinfeksjonsmidler for terrarier og innredning

Transportbur

Det er nyttig for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokser med oppgaven det er å ta vare på vennen sin. Selv om dyret er ment som barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse omsorgsrådene inneholder grunnleggende råd. Til fordel for dyret bør du skaffe deg ytterligere informasjon.

Vask alltid hendene etter håndtering av dyret ditt eller burmaterialet.