PLEIE RÅD OG KJØPELISTE KORALLFINGERFROSK

Litoria caerulea

Korallfingerfrosken tilhører løvfroskene og har sitt naturlige habitat i Nord- og Øst-Australia og i New Guinea. Det er en nattaktiv frosk som gjemmer seg i løpet av dagen og som beveger seg om natten i gjengrodde og fuktige områder, for eksempel nært vann eller i opphopninger av vann i hule trær. Det norske navnet kommer fra froskens brede og ribbede tåspisser, det er de som muliggjør treklatring for frosken. I et terrarium betyr dette at frosken kan klatre på tilsynelatende helt flate overflater, for eksempel glass. Derfor er det viktig at terrariet er helt rømningssikkert med lokk.

Det vitenskapelige navnet caeruleus betyr «blå», selv om froskens farge varierer fra lys til mørkere grønn eller brun. Da frosken først ble beskrevet, ble noen bevarte prøver feilbehandlet og så blå ut, så det ble feilaktig antatt at frosken var blå i naturen.

Korallfingerfrosken er en ganske stor frosk, og blir opptil ti centimeter lang. Hunnene blir større enn hannene. Hanner kan være ganske bråkete og kvekke høyt, noe du bør være forberedt på hvis du vurderer korallfingerfrosk som kjæledyr. Når det gjelder alder, kan korallfingerfrosken bli opptil 15 år gammel.

Å velge kjønn og antall

Korallfingerfrosken lever i grupper i naturen og kan holdes i par eller grupper som kjæledyr. Som unge er det vanskelig å se kjønn på korallfingerfrosker, så det kan være lurt å ha en liten gruppe for å øke sjansen for å få begge kjønn. Ikke sett sammen frosker med stor forskjell i størrelse. I verste fall kan den større frosken spise den mindre.

Når du kommer hjem

Forbered terrariet på forhånd slik at alt er klart for å slippe inn de nye kjæledyrene dine. Korallfingerfrosker har veldig sensitiv hud og får lett infeksjoner. De er ikke dyr som liker å bli håndtert unødvendig, og så langt som mulig bør de alltid forbli i terrariet sitt i et miljø som er tilpasset dem.

Terrariet

Terrariet må være rømningssikkert ettersom froskene er gode klatrere, og det må bygges i høyden ettersom froskene lever i trær og ikke bruker bunnflaten. Den nedre delen av terrariet må kunne holde på vann ettersom froskene krever høy luftfuktighet. Bunnflaten på et terrarium for en frosk som er ti centimeter lang som voksen må være minst 0,4 kvadratmeter, noe som tilsvarer et terrarium som måler 100 x 40 centimeter. I følge dyrevelferdsloven må høyden være minst 40 centimeter, men for en klatrefrosk er det selvfølgelig bedre med et enda høyere terrarium.

Interiør

Fyll bunnen med en fuktighetsbevarende blanding av jord, torv og for eksempel kokosfibre. Legg eventuelt leca-kuler i bunnen. Ulike typer moser som kjøpes tørre og deretter fuktes, er gode for å beholde fuktighet i terrariet. Innred med røtter, lianer og grener slik at froskene kan dra full nytte av høyden på terrariet. Overflater som ikke er innredet, er av liten nytte for froskene. Innred gjerne med planter, levende eller i plast. Velg hardføre varianter med litt større blader da voksne frosker ellers kan ødelegge bladene. Det er viktig at plantene ikke er giftige. Fuktigheten bør være rundt 60-70%, og den kan oppnås enten ved å spraye terrariet daglig eller ved å vanne det med et eller annet tåkesystem. Bruk et vanforbedringsmiddel i vannet ettersom frosker har svært følsomme slimhinner.

Belys terrariet med et UV-rør for skoglevende krypdyr og amfibier. Temperaturen i terrariet bør være mellom 24–28 grader i løpet av dagen, og dette oppnås best med en varmelampe av noe slag eller med en varmematte eller lysslynge. Sørg for at frosken ikke har tilgang til lampen hvis en slik brukes, og at det ikke blir for varmt og tørt i terrariet. Frosker sitter ofte høyt oppe i terrariet og sover, så sørg for å måle temperaturen på minst to forskjellige steder for å sikre at det ikke blir for varmt. Om natten kan temperaturen falle til normal romtemperatur. Sett en stor vannskål på bunnen og legg til noen pinner og grener slik at froskene lett kan komme inn og ut. Mange frosker bruker vannskålen til å sitte i, så bytt vannet ofte slik at det ikke blir uhygienisk. Innred gjerne med en kunstig bakgrunn som etterligner stein eller røtter. Hele terrariet ser mer naturlig ut, og det blir lettere for planter å vokse fast.

Mat

Korallfingerfrosker kan mates med insekter som sirisser, små gresshopper, pinnedyr, kakerlakker og melormer, meitemark, zoophobas, voksmøll og en og annen opptinet pinkie. Pudre fôrdyrene med kalsium og multivitamin og sørg for at alle fôrdyrene er riktig fôret og at de har drukket, for å inneholde maksimalt med næring. Mat voksne frosker omtrent to ganger i uken, unge dyr oftere.

Generelt stell

Kontroller temperaturen og fuktigheten daglig, og bytt vannet i vannskålen og vask det. Tørk av steder der avføringen har havnet og bytt ut bunnmaterialet om nødvendig.

Det er viktig at riktig luftfuktighet opprettholdes.

Hvis korallfingerfrosken blir syk

Kontakt en reptilkyndig veterinær umiddelbart. Tegn på sykdom eller feilbehandling kan være sløvhet, åpen munn, rennende eller helt lukkede øyne og hudskader. Forhindre sykdom ved å holde froskene dine i et korrekt miljø med god mat. Ikke alle sykdommer kan kureres, mange dyr skjuler til siste stund at de har det dårlig.

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Det er kun hannene som kvekker. De er også mindre i kroppsstørrelsen enn hunnene. På innsiden av tærne som tilsvarer tomlene, har hannene et lite opphøyd område.

Etter paring legger hunnen, avhengig av hennes egen alder og størrelse, et stort antall egg i vanndelen av terrariet. Hvis du vil beholde eggene, bør de flyttes til et forhåndsstartet og klargjort akvarium med varmt vann, der eggene klekkes etter to til tre dager. De første ukene av livet lever froskens avkom som rumpetroll og går deretter gjennom en metamorfose som gradvis gir rumpetrollene den voksne froskens utseende.

Opprinnelse

I naturen finnes korallfingerfrosker i Nord- og Øst-Australia, New Guinea og Indonesia. I tillegg er arten introdusert i andre subtropiske områder. Frosken liker å bo nært mennesker, og i tillegg til sitt naturlige miljø, finnes den ofte i nærheten av hus, i dusjrom og andre fuktige områder.

Viktig informasjon

Frosker har lunger som de puster med, men absorberer også oksygen gjennom huden. For at dette skal fungere, er det en forutsetning at huden er fuktig. Det er av denne grunn at det er viktig å ha riktig fuktighetsnivå i terrariet. Over huden har korallfingerfrosken et tynt, litt voksaktig skall som er fuktighetsbevarende og som også har antibakterielle egenskaper ettersom fuktighet er en god grobunn for ulike bakterier.

Handleliste

Terrarium - i henhold til Sveriges Landbruksstyres målinger       

Liggeunderlag

Benk

Terrariumlås                     

Bunnmateriale (bark, jord, kokosfibre)

Mose

Bakgrunn, plast eller plakat

Akvariumsilikon til plastbakgrunn eller feste for bakgrunnsplakat

Varmekilder (varmematte, varmelampe)

Beskyttelse for varmelampe

UV-belysning og armatur

Reflektor

Timer

Røtter

Steiner

Planter

Stor vannskål

Vannforbedringsmiddel

Vanntest

Sprayflaske

Tåkesystem

Fôr; sirisser, melorm, zoophobas, pinkies

Dyreboks for å ha fôrdyrene i

Tørrfôr til fôringsdyr

Vannkuler til fôringsdyrene

Vitaminer

Kalsiumpreparat

Termometer (en på den varme siden og en på den kalde)

Hygrometer (måler luftfuktighet)

Spade å rengjøre bunnen med

Bæsjeposer

Rengjøringsmiddel til burbunnen

Transportbur

Bok

Det er sunt for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokser gjennom oppgaven med å ta vare på vennen sin. Selv om dyret er ment å være barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse stellerådene omfatter grunnleggende råd. For dyrets beste bør du oppsøke ytterligere informasjon. Vask alltid hendene etter håndtering av dyret eller utstyret.