PLEIERÅD OG HANDLELISTE UNDULAT

Undulaten er en av våre vanligste burfugler, og dens utbredte popularitet skyldes at den både er en snill og lettstelt fugl som er lett å temme. En undulat som trives er sosial og pratsom. Undulater har en levetid på omtrent 10 år, men de kan bli betydelig eldre.

En voksen undulat er omtrent 15-20 cm lang. De er tilgjengelige i mange forskjellige fargevarianter og kombinasjoner av grønt, gult, blått, grått og hvitt.

Undulaten (Melopsittacus Undulatus) lever i naturen i store flokker i Australias indre gressletter. Engelske undulater ble avlet på 1900 -tallet for utstilling. De er litt roligere og litt større enn vanlige undulater, og har en høyere panne.

Å velge kjønn og antall

Undulater bør holdes i flokk eller par.

Hannene er litt roligere enn hunnene, mens hunnen har et livligere temperament, som mange synes er sjarmerende. Det spiller ingen rolle om du har to fugler av samme eller motsatte kjønn, de kommer vanligvis godt overens uansett.

Når du kommer hjem

La undulaten være i fred de første 24 timene, så får den sjansen til å bli kjent med sitt nye hjem. Et lite tips er å lese høyt fra undulatboken ved siden av buret. Da lærer du om undulater samtidig som det blir vant til din stemme og nærvær.

Ikke vent for lenge med å begynne å temme undulatene, de lærer fort og blir tryggere hvis de blir kjent med sin nye familie allerede den første uken. Hold den ene hånden i buret for å venne undulatene til hånden, og bruk milde bevegelser. Når fuglen ikke viker unna når du berører interiøret, kan du prøve å få den over på fingeren.

Slipp bare fuglen ut når den er tam, og trekk for vinduene slik at den ikke flyr inn i vinduet og skader seg. Hvis fuglen ikke kommer til deg når den skal inn i buret, bruk et håndkle eller nett for å fange den. Gi din nye venn mye oppmerksomhet de første ukene, så får dere et godt forhold som varer.

Buret

Undulater har et stort behov for å fly, så buret kan aldri bli for stort! For å gi fuglen et godt liv, anbefaler vi at du velger et romslig bur eller volier. Velg også et større bur hvis du skal ha flere fugler sammen. I henhold til det svenske landbruksstyrets regler, må størrelsen ikke være mindre enn 0,31 m2 (70x45x60 cm).

Rutenettene må være tette slik at fuglen ikke kan rømme. Husk å alltid beskytte undulatene mot trekk, kulde, direkte sollys og eventuelle rovdyr.

Møbler

I bunnen av buret brukes finkornet sand eller naturlig strø, avhengig av hva du foretrekker. Undulatene trenger skjell for fordøyelsen, og dette drysses i sanden, eller tilbys i en egen bolle. Det finnes også sand med skjell i.

Bunnen bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken avhengig av antall fugler i buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker på burets bunn. Bruk gjerne et desinfeksjonsmiddel fra tid til annen for å eliminere bakterier og sopp.

Sittepinnene må være av forskjellige tykkelser og materialer for å gi føttene en jevn belastning. Pinnene skal fordeles jevnt over buret, slik at fuglen lett kan fly mellom dem. De skal ikke sitte slik at det kan komme avføring i mat- / vannskålene.

Leker er en enkel måte å sikre at fuglen din alltid har noe å gjøre, og det er mye å velge mellom! Varier gjerne materialer og farger. Tommelfingerregelen er at hvis den kan pilles fra hverandre eller ringes med, så er det gøy!  Bytt leker ofte for å stimulere fuglen.

Ha to matskåler, en hver til pellets og frø, slik at du enkelt kan kaste frøskallene. I utgangspunktet bør du tilby vann i en vannskål, men en vanndispenser er å foretrekke når fuglen har lært å bruke den.

Fersk frukt og grønnsaker kan tilbys i en egen bolle, eller på et fruktspyd. Hirsekolber kan festes med en klemme. Det finnes også morsomme aktiviseringsleker å gjemme nøtter, frø og andre godbiter i.

Plasser gjerne en UV -lampe over buret, det hjelper fuglen din med å holde seg frisk og danne sitt eget vitamin D, som igjen hjelper kalsiumopptaket og bidrar til å holde fuglen glad og frisk.

Mat

Undulatene bør ha fri tilgang til fôr, og du kan gi både pellets og undulatfrøblanding. Når undulatene er unge eller ruger, kan du med fordel blande eggfôr med pellets, det lokker dem også til å lære å like pellets.

Som søtsaker kan du tilby frøpinner, hirsekolber og fruktblandinger. Undulater liker også friskt gress, som du kan dyrke i en såkasse og tilby hele året!

Husk at undulatens mage er følsom for stress og miljøendringer. Behold den samme maten som de er vant til, ikke bytt type. Vent minst 14 dager med å gi grøntfôr, og begynn forsiktig med en ting om gangen, magen må tilvennes gradvis. Frukt og grønnsaker kan deretter gis regelmessig, men i små mengder.

Generell omsorg

Vannet bør skiftes daglig, matskåler og vannskålen / flasken skal vaskes. Tilsett vitaminer regelmessig og heng et sepia-skall og en jodberiket kalkblokk i buret.

Undulaten og klørne vokser hele tiden, så det er viktig at den har leker og innredning til å slipe dem på. Du bør klippe klørne hvis de blir for lange. Bruk en spesiell klotang for smådyr. Hvis du tilfeldigvis skjærer i nerven, er det godt å ha blodstillende midler tilgjengelig.

Undulaten feller et par ganger i året, noe som betyr at den endrer hele fjærdrakten. I løpet av denne tiden er det viktig at fuglen får ekstra vitaminer. Skulle fuglen begynne å plukke av seg fjær, er det et tegn på at den kjeder seg veldig, og da må du som eier gjøre den glad igjen! For å forhindre at den fortsetter å plukke, kan du spraye bitter spray på fjærene.

Undulater liker å svømme, tilby det et fuglebad noen timer i uken, eller dusj det med fine dråper fra en blomstersprøyte.

Hvis undulatene blir syke
Vanlige symptomer er vektendringer, misfargede / tyggede fjær, plugger i neseborene, rødhet eller tap av fjær rundt øynene, unormal avføring. Hvis du finner ut at fuglen din virker syk, må du kontakte oss umiddelbart for råd (og eventuelt veterinær).

Tilby gjerne fuglene å sitte under en varmelampe i en del av buret. Dette forhindrer sykdom, og du kan se at fuglen føler seg dårlig hvis den sitter under lampen hele tiden.

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Undulater blir kjønnsmodne ved 3-4 måneders alder. Eggene legges omtrent annenhver dag, og de klekkes etter omtrent 18 dager. Ungene blir i reiret til de er omtrent 4 uker gamle, og så trenger de omsorgen til foreldrene i omtrent 2 uker til før de er klare til å flytte.

Du ser en forskjell mellom kjønnene når de har blitt kjønnsmodne, ettersom fargen på vokshuden over nebbet endrer farge. Hos hanner er den klarblå, og hos hunner brun.

Handleliste

●     Romslig bur - minimumsstørrelse 70x45x60 cm

●     Sand eller naturlig strø som bunnmateriale

●     Skjell

●     Skål til skjell (ikke nødvendig hvis du har sand i bunnen)

●     Undulatfrøblanding Pellets (samme sort som undulatene er vant til)

●     Pellets

●     Eggfôr

●     Sittepinner / sitteplasser i forskjellige tykkelser og materialer

●     Leker av forskjellige slag

●     To matskåler

●     Vannskål

●     Vanndispenser

●     Vitamintilskudd (flytende eller pulver)

●     Vitaminer

●     Sepiaskall

●     Jodberiket kalkstein

●     Badekar

●     Spade å rengjøre buret med

●     Bunnrenser for bur

●     Desinfeksjonsmidler for bur og innredning

●     Klosaks

●     Blodstillende middel

●     Hirsekolber

●     Frøstenger

●     Transportbur

●     Varmelampe

●     UV-lampe

●     Litteratur om undulater

Det er nyttig for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokser med oppgaven det er å ta vare på vennen sin. Selv om fuglen er ment som barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse omsorgsrådene inneholder grunnleggende råd. Til fordel for fuglen bør du skaffe deg mer informasjon.