PLEIERÅD OG HANDLELISTE NYMFEKAKADUE

Nymfekakadue, eller nymfeparakitten som den også kalles, er en av våre vanligste burfugler. De er større og har litt mer vilje enn undulater, men kan også utvikle større og morsommere personligheter. De kan være veldig tamme og fine ledsagerfugler. De har en levetid på 10-15 år, men de kan bli eldre.

Nymfekakadue (Nymphicus hollandicus) lever i naturen i det indre av Australia. En voksen nymfeparakitt er omtrent 30 cm lang. De er tilgjengelige i forskjellige fargekombinasjoner av gul, hvit og grå.

Å velge kjønn og antall

Nymfekakaduer bør hodes i flokk eller par.

Hannene er litt roligere enn hunnene, mens hunnen har et livligere temperament, som mange synes er sjarmerende. Det spiller ingen rolle om du har to fugler av samme eller motsatte kjønn, de kommer vanligvis godt overens uansett.

Når du kommer hjem

La nymfekakaduen være i fred de første 24 timene, så får den sjansen til å bli kjent med sitt nye hjem. Et lite tips er å lese høyt fra fugleboken ved siden av buret. Så lærer du om nymfekakaduen, samtidig som den blir vant til stemmen og tilstedeværelsen din.

Ikke vent for lenge med å begynne å temme nymfekakaduen, de er raske til å lære og blir tryggere hvis de blir kjent med sin nye familie allerede den første uken. Hold den ene hånden i buret for å venne fuglen til hånden, og bruk milde bevegelser. Ha gjerne et stykke hirse i hånden! Når den ikke viker når du berører interiøret, kan du prøve å få den til å gå over på fingeren din.

Slipp bare fuglen ut når den er tam, og trekk for vinduene slik at den ikke flyr inn i vinduet og skader seg. Hvis fuglen ikke kommer til deg når den skal inn i buret, bruk et håndkle eller nett for å fange den. Gi din nye venn mye oppmerksomhet de første ukene, så får du et godt forhold som varer.

Buret

Nymfe kakaduer har et stort behov for å fly, så buret kan aldri bli for stort! For å gi fuglen et godt liv, anbefaler vi at du velger et romslig bur, og gjerne et volier. Velg også et større bur hvis du skal ha flere fugler sammen. Ifølge loven må størrelsen være minst 0,84 m2 (120x70x80 cm).

Gittrene må være tette slik at fuglen ikke kan slippe unna. Husk å alltid beskytte fuglen mot trekk, kulde, direkte sollys og eventuelle rovdyr.

Innredning

I bunnen av buret brukes finkornet sand eller naturlig strø, avhengig av hva du foretrekker. Nymfekakaduen trenger skjell til fordøyelsen, og dette drysses i sanden, eller tilbys i en egen bolle. Det finnes også sand med skjell i.

Bunnen bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken avhengig av antall fugler i buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker på burets bunn. Bruk gjerne et desinfeksjonsmiddel fra tid til annen for å eliminere bakterier og sopp.

Sittepinnene må ha forskjellige tykkelser og materialer for å gi føttene en jevn belastning. Pinnene skal fordeles jevnt i buret, slik at fuglen lett kan fly mellom dem. De skal ikke sitte slik at det kan komme avføring i mat- / vannskålene.

Leker er en enkel måte å sikre at fuglen din alltid har noe å gjøre, og det er mye å velge mellom! Varier gjerne materialer og farger. Tommelfingerregelen er at hvis den kan pilles fra hverandre eller ringes med, er det morsomt! Bytt leker ofte for å stimulere fuglen.

Ha to matskåler, en hver til pellets og frø, slik at du enkelt kan kaste frøskallene. I utgangspunktet bør du tilby vann i en vannskål, men en vanndispenser er å foretrekke når fuglen har lært å bruke den.

Fersk frukt og grønnsaker kan tilbys i en egen bolle, eller på et fruktspyd. Hirsekolber kan festes med en klemme. Det finnes også morsomme aktiviseringsleker å gjemme nøtter, frø og andre godbiter i.

Plasser gjerne en UV-lampe over buret, det hjelper fuglen din med å holde seg frisk og danne sitt eget vitamin D, som igjen hjelper kalsiumopptaket og bidrar til å holde fuglen glad og frisk.

Fôring

Nymfekakaduen må ha fri tilgang til pellets og en parakittfrøblanding. Når fuglen er ung eller ruger, kan du med fordel blande eggfôr med pellets, det lokker den også til å lære å like pellets.

Som søtsaker kan du tilby frøpinner, hirsekolber og fruktblandinger.

Husk at magen til nymfkakaduen er følsom for stress og miljøendringer. Behold den samme maten som de er vant til, ikke bytt type. Vent minst 14 dager før du gir grøntfôr, og begynn forsiktig med en ting om gangen, magen må bli vant gradvis. Frukt og grønnsaker kan deretter gis regelmessig, men i små mengder.

Generell omsorg

Vannet bør skiftes daglig og matskåler og vannskålen / flasken skal vaskes. Tilsett vitaminer regelmessig og heng et sepia -skall og en kalkblokk i buret.

Nymfkakaduens nebb og klør vokser hele tiden, så det er viktig at den har leker og innredning til å slipe dem på. Du bør klippe klørne hvis de blir for lange. Bruk en spesiell klotang for smådyr. Hvis du tilfeldigvis skjærer i nerven, er det godt å ha blodstillende midler tilgjengelig.

Nymfekakaduen ruger et par ganger i året, noe som betyr at den skifter ut hele fjærdrakten. I løpet av denne tiden er det viktig at fuglen får ekstra vitaminer. Skulle fuglen begynne å plukke av seg fjær, er det et tegn på at den kjeder seg veldig, og da må du som eier gjøre den glad igjen! For å forhindre at den fortsetter å plukke, kan du spraye bitter spray på fjærene.

De liker å bade, tilby et fuglebad et par timer i uken, eller dusj den med fine dråper fra en blomstersprøyte.

Hvis nymfekakaduen blir syk

Vanlige symptomer er vektendringer, misfargede / tyggede fjær, plugger i neseborene, rødhet eller tap av fjær rundt øynene, flassende hud eller nebb, unormal avføring. Hvis du finner ut at fuglen din virker syk, må du kontakte oss umiddelbart for råd (og eventuelt veterinær).

Tilby gjerne fuglene å sitte under en varmelampe i en del av buret. Dette forhindrer sykdom og du ser at fuglen føler seg dårlig hvis den sitter under lampen hele tiden.

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Nymfekakadoer blir kjønnsmodne i 8-9 måneders alder. Eggene legges med to dagers mellomrom, og de klekkes etter ca 21 dager. Ungene blir i reiret til de er ca 4 uker gamle og trenger deretter foreldrenes omsorg i ca 2 uker til før de er klare til å flytte.

Det er veldig vanskelig å se forskjellen mellom kjønnene før fuglen ruger for første gang, noe den gjør ved 9 måneders alder. Etter det får hannen en sterk rød farge på kinnflekkene. Hunnen har et tverrgående bånd i gult og svart på undersiden av stjertfjærene (ikke hvit / lutino).

Handleliste

●     Romslig bur - minimumsstørrelse for en fugl 120x70x80 cm

●     Bunnmateriale: Sand eller naturlig strø

●     Skjell

●     Skål for skjell (ikke nødvendig hvis du har sand i bunnen)

●     Pellets (det samme som fuglen er vant til)

●     Parakitfrøblanding (samme som fuglen er vant til)

●     Eggfôr

●     Sittepinner / sitteplasser i forskjellige tykkelser og materialer

●     To matskåler

●     Vannskål

●     Vanndispenser

●     Vitamintilskudd (væske eller pulver)

●     Vitaminer

●     Sepiaskall

●     Kalkstein

●     Badekar

●     Spade å rengjøre buret med

●     Bunnrenser for bur

●     Desinfeksjonsmidler for bur og innredning

●     Klosaks

●     Blodstillende middel

●     Leker av forskjellige slag

●     Hirsekolber

●     Frøstenger

●     Transportbur

●     Varmelampe

●     UV -lampe

●     Litteratur om nymfeparakitter

Det er nyttig for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokser med oppgaven det er å ta vare på vennen sin. Selv om fuglen er ment som barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse omsorgsrådene inneholder grunnleggende råd. Til fordel for fuglen bør du skaffe deg tilleggsinformasjon.