4.5 på TrustpilotFri frakt over 599 kr Rask levering

Hjem / Tips & Råd / Reptil / Utstyrsliste - Startkit for nye daggekkoeiere

Utstyrsliste - Startkit for nye daggekkoeiere

greengeckoontheleafzurichzoo

Å velge kjønn & antall

I Norge er det fortsatt strenge begrensninger på hvilke arter som kan holdes i fangenskap. Det finnes tre typer gekkoer som er lovlige i Norge, det er stor daggekko – Phelsuma madagascariensis, kranset gekko – Correlophus ciliatus, og leopardgekko – Eublepharis macularius.

Daggekkoer er fargerike og raske øgler som, takket være sine lamellføtter, klatrer selv på perfekt glatte overflater som glass. Daggekkoer er hobbydyr og ikke kjæledyr i den forstand at du kan ta på dem. De er veldig raske, ikke så lette å temme og de har veldig sensitiv kropp og hud, alt dette sammen gjør dem best egnet alene i terrariet. For de som finner dem interessante og vakre å studere på avstand, kan de imidlertid bli et utmerket selskap. Daggekkoer kommer fra Madagaskar og Komorene, og de blir mellom ti og 35 centimeter lange, avhengig av arten. De er arboreale øgler og trenger et frodig terrarium med mye plass i høyden.

Det er best å ha bare en hanne per terrarium, da de kan være territoriale. For hver hanne er det en fordel å ha flere hunner slik at han ikke kurtiserer dem så intenst. Hvis du bare har en hunn, er det viktig at det er mange gjemmesteder slik at hun kan unnslippe hannen.

Når dere kommer hjem

Terrariet skal være fullt dekorert slik at de nye øglene dine ikke trenger å sitte i transportburet lenger enn nødvendig. Slipp dem inn i terrariet og unngå raske bevegelser, slik at de ikke blir redde. Dette med å unngå raske bevegelser gjelder alltid, men spesielt viktig i begynnelsen. Daggekkoer ønsker ikke å bli tatt på annet enn når det er absolutt nødvendig, så la dem ligge i terrariet.

"Daggekkoer er fargerike og raske øgler som, takket være sine lamellføtter, klatrer selv på perfekt glatte overflater som glass"

Terrarie & Inventar

For de større artene av daggekko kreves et terrarium med et bunnareal på minst 100 x 50 centimeter, eller tilsvarende som gir et bunnareal på 0,5 kvadratmeter. Høyden skal være minst 70 centimeter. For en dugggekko på mellom 16-20 centimeter kreves et bunnareal på 0,12 kvadratmeter, noe som tilsvarer et terrarium på 50 x 25 centimeter og en minimumshøyde på 35 centimeter. Dette er bare minimumsdimensjoner og dere bør, dersom dere har muligheten, ha mye større dimensjoner. Tross alt skal dyrene leve hele livet inne i terrariet. Bunnen skal være litt fuktighetsbevarende hvis du har tenkt å plante i den, ellers er det selvfølgelig mulig å plante i potter. Phelsums spiser ikke planter, men velger ikke noen plantesorter som utskiller giftig eller irriterende plantesap.

Dekorer med grener, akvarierøtter (helst dekorativt svingete) og ikke-giftige planter. En naturtro bakgrunn i plast, for eksempel av merket Back to Nature, gjør at terrariet ser naturlig ut og plantene kan feste seg i bakgrunnen. Siden dugggekkoer er arboreale, er det viktig å dekorere ganske mye, delene som ikke er dekorert, kan heller ikke brukes av firbenene. De trenger en varmelampe som holder terrariets temperatur på rundt 25-28 grader i løpet av dagen, og hvis varmelampen er i terrariet, må den beskyttes slik at gekkoen ikke kan brenne. I de kjøligere delene av terrariet skal det være ca 22 grader, og jo større terrariet er, desto lettere er det å oppnå dette. Rett under varmelampen kan det være 30-35 grader varmt. Dugggekkoer trenger også UV-lys, enten fra en kompakt lampe eller fra en fluorescerende lampe, og det bør være UV-lys tilpasset skogboende reptiler. Om natten slår du av både en varmelampe og UV-lys. Minst en bolle for frukt og en for drikkevann er nødvendig.

Mat & stell

Daggekkoer kan og bør mates både med levende insekter og moden frukt og nektar. Insektene kan bestå av mindre sirisser, unge kakerlakker, voksmøll og larver. Moden frukt kan moses, og det finnes også forskjellige ferdige fôrvarer til fruktspisende øgler i form av pulver som blandes med vann, eller ferdig i tuber. Pudre fôrinsektene med vitaminpulver og kalsiumpulver før fôring og sørg for at fôrinsektene alltid er godt matet før de fôres til øglene slik at de inneholder mye næring. Bytt fruktmosen ofte slik at den ikke gjærer, og vask matskålen. Ikke mat med for mange sirisser og lignende slik at de ikke spises.

Rengjør underlaget for avføring og bytt alt om nødvendig. Tørk av vinduer med desinfeksjonsmiddel hvis det er nødvendig, daggekkoer bæsjer ofte på rutene. Bytt inventaret om nødvendig. Spray terrariet regelmessig for å oppnå en luftfuktighet på 70-75%, eller installer en tåkemaskin som tar seg av det automatisk. Mål temperaturen på minst to steder med termometre og bruk et hygrometer for å kontrollere luftfuktigheten. Hvis luftfuktigheten blir for lav, får daggekkoen problemer med hamskiftet, og man kan se at biter at gammel hud blir sittende fast på øglen over øynene og spesielt på tærne. Vask mat- og vannskåler daglig

Om din daggekko blir syk

Kontakt en reptilkyndig veterinær umiddelbart. Tegn på sykdom eller forsømmelse kan være slapphet, åpen munn, rennende eller helt lukkede øyne, såre rester på tærne og ansiktet. Forhindre sykdom ved å ha gekkoen i et riktig miljø med god mat. Ikke alle medisinske tilstander kan kureres, mange dyr gjemmer seg til det siste at de føler seg dårlige.

Reproduksjon & kjønnsbestemmelse

Hannen har små porer på skallene nærmest åpningen som hunnen mangler. Hos mange arter er hannen også grovere over hodet og mer fargerik enn hunnen. Ved parring kan hannen være ganske intens og bør da holdes med flere kvinner og i et tilstrekkelig stort terrarium. Etter en vellykket parring legger kvinnen to egg om gangen, flere ganger i løpet av et år. Noen Phelsuma-arter limer eggene sine til interiøret, andre gjemmer dem i hulrom, for eksempel hule bambusrør. Eggene klekkes etter 40–80 dager avhengig av art og temperatur.

Utstyrsliste

 • Terrarium 
 • Bunnmateriale til terrariet, som terrariesand og bark.
 • Varmekilder som varmematte, varmelampe og varmestein.
 • UVB-lampe på dagtid er nødvendig for å fremme trivsel og påskynde tilfriskning hvis gekkoen viser symptomer på sykdom.
 • Inventar som røtter, steiner og planter.
 • Matskål og vannskål med lave kanter.
 • Fuktighetsboks i kjølerdelen  av akvariet der den kan ligge og avkjøle seg. 
 • Fôr i form av sirisser, billelarver, gresshopper og kakerlakker.
 • Vitaminer og kalsium
 • Termometer – en på den varme siden og en på den kalde.
 • Hygrometer som måler fuktighet.
 • Spade for å  rengjøre buret med.
 • Hundeposer.
 • Rengjøringsmidler og desinfeksjonsmidler for bur og inventar
 • Transportbur for  å  kunne midlertidig flytte gekkoen mens du rengjør terrariet.

Anbefalte produkter

Se alle reptilprodukter

Exoterra

Glass Terrarium Natural

5 450 kr

Relaterte artikler

Se alle artikler

Reptil

Pleieråd & handleliste moskusskilpadden

26 oktober 2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først med å få de beste tilbudene!

Nyhetsbrev

Hva er du interessert i?

Kundeservice

23 88 75 00

Postboks 1681, Arbins Gate 2 (Ikke butikk),

0253 OsloNorge

kundeservice@zoo.no

2023 © ZOO.no

Velg land:  

Norge - NOK