4.5 på TrustpilotFri frakt over 599 kr Rask levering

Hjem / Tips & Råd / Akvaristen / Stell av akvarieplanter

Stell av akvarieplanter

vaxt3_article-image3-4

Hjemmetransport og planting av akvarieplanter

Du bør følge disse anbefalingene når du kjøper akvarieplanter.

Hjemmetransport og planting av akvarieplanter

Planten er pakket i en plastpose som er bundet sammen for å bevare fuktighet. Den kan lagres i posen i maksimalt en dag. Plantene er veldig følsomme for kulde og må ikke bli kalde! Bruk posen inne i jakken hvis den er kald.

Når du kommer hjem, fjern krukken eller vatten som er rundt røttene. Eventuelle blyklemmer må alltid fjernes! Skyll røttene forsiktig og topp litt om nødvendig før planting. Hvis planten har mange små røtter, kan du beholde vatten for å holde planten sammen, men kuttet i to.

Hvordan planten skal plantes avhenger av hvilken type plante den er.

Holdbare planter.

Noen ganger trenger vi alle planter som er ekstra holdbare. Det kan være at de ikke trenger så mye lys, eller at de vokser så langsomt at eventuelle ernæringsmessige mangler ikke dukker opp veldig raskt. Mange har harde og tøffe blader som ikke er så enkle for fisk å spise, noe som kan være bra hvis du har et akvarium med for eksempel malawi ciklider. Javabregne (Microsorum pteropus) er en holdbar og vanlig akvarieplante som nå også er tilgjengelig i forskjellige varianter, for eksempelMicrosorum"Windeløv" ogMicrosorum"Trident" hvor forskjellige former har blitt dyrket på bladtoppene.

Slekten Anubias finnes i mange forskjellige arter, inklusive høyere Anubias barteri, den lavere Anubias nana, den spisse Anubias congoensis, den kaffelignende Anubias coffefolia  og den spadeformet Anubias hastifolia. Anubias blomstrer med fine hvite blomster som ligner Fredsliljen og den gjør det under vann, noe som ikke er så vanlig. Planten vokser nok så fort at den egentlig ikke rekker å legge merke til at den er under vann.

Både Anubias og Microsorum foretrekker å vokse på toppen av noe i akvariet, på en rot, en stein eller en grov bakgrunn. Fjern krukken og så mye steinull som mulig og legg deretter plantens grunnstamme mot for eksempel en akvarierot. Fest den med sytråd, fiskesnøre eller annet tynt og lett elastisk materiale. Ikke bind for løst, du vil ikke at fisken i akvariet skal kunne komme under tråden og sette seg fast. Etter en stund har planten vokst godt på underlaget og trives bedre enn i sanden, pluss at det er lett å flytte planten til nye steder i akvariet. Bruk også dette til å forsterke plantene i høye akvarier. Bind dem til en rot og la roten stikke høyt oppe i akvariet.

Størrelse: 5 - 60 centimeter

I naturen: Store deler av verden.

pH: 5,5 - 8,5

Nitritt: 0

Nitrat: 0 - 50

Temperatur: 20 - 30 C.

Formering: Du kan kutte av en langt rotstokk og lage to mindre. Microsorumfår småplanter langs bladene som du kan fjerne og knytte andre steder.

Egenskaper: Selv de langsomme plantene trenger ernæring, det tar bare lengre tid før mangler blir sett.

Raskt voksende planter

Det er mange fordeler med å ha planter som vokser raskt i akvariet, spesielt hvis det er et nystartet akvarium. Plantene konkurrerer med algene om næringsstoffene i akvariet, og i løpet av dagtiden tar de karbondioksid fra vannet og gjør det til oksygen. Store busker med raskt voksende planter gir også trygge skjulesteder for fiskere og gjør det enkelt for yngel og mindre akvarieinnbyggere som reker å finne et sted å gjemme seg. I motsetning til hva mange tror, skapes mange gjemmesteder ikke av sjenert fisk, men det er stikk motsatt. Fisk som føler at de har mange steder å gjemme seg, tør også stå fram og bevege seg gjennom akvariet. I et akvarium helt uten planter eller andre steder å gjemme seg, viser fisken noen ganger kjedelig oppførsel som å prøve å gjemme seg bak pumpen eller varmeren.

Forslag til forskjellige slekter av raskt voksende planter inkluderer Egeria(vannpest), Bacopa,Lysimachia(pengeblad), Rotala, Ludwigia, Hydrocotyle, Althernathera (papegøyeblad), Hygrophila og Ceratopteris (vannbregne).

Hvis plantene er i en krukke når du kjøper dem, bør de tas ut av krukken og steinullen som omgir røttene skal fjernes forsiktig. De forskjellige stilkene bør deretter skilles litt, slik at de ikke plantes på nøyaktig samme sted. Den beste grovheten på underlaget er 2-4 millimeter, for eksempel Akvastabil Grus Vega, og det er også spesielle plantesubstrater som gjør at plantens røtter lett kan spre seg, til for eksempel Oliver Knott Nature Soil. Når planter har evnen til å vokse veldig raskt, stiller de også krav til omgivelsene sine. Alle planter har krav som kan sammenlignes med et trebeint stativ, der alle beina må være på plass og helst ha samme lengde for at stativet skal fungere. Plantens tre stativben kalles lys, næringsstoffer og karbondioksid. Du kan gi godt lys i form av lysrør eller LED-belysning. Aqua Medic har flere forskjellige belysningsmuligheter, inkludert Ocean Light-armaturene som er LED-utstyrte.

Størrelse: 40 - 200 centimeter.

I naturen: Overalt i ferskvann.

pH: 5,5 - 8,5

Nitritt: 0

Nitrat: 0 - 50

Temperatur: 4 - 30 C. (Avhengig av art.)

Formering: Mange raskt voksende planter kan kuttes i midten, og du kan plante toppen på nytt. Den gamle planten forgrener seg deretter.

Egenskaper: Tilsett næringsstoffer fra planten, for eksempel Happy Life's Happy plante og gjerne karbondioksid.

Bunndekkende planter.

Ingen akvarier er vakrere enn de som har et kompakt, lysegrønt teppe av planter over bunnen. Akvariet blir et minilandskap der rekene søker blant gressbladene og fisken ser ut til å flyte over en grønn eng med akvarieplanter. Mulighetene med disse plantene er uendelige, men de stiller også krav til akvaristen. Hemianthus callictroides (HC kalt til daglig), Eleocharis spp, Lilaeopsis novae-zealandiae, Micranthemum umbrosum og Glossostigma elatinoides er alle veldig vakre og kan dekke store deler av bunnen hvis de får i seg nok næring, lys og karbondioksid. De får lyset mest effektivt ved hjelp av lysrør eller LED-lamper. Aqua Medic har flere forskjellige belysningsmuligheter, inkludert Ocean Light som er utstyrt med LED-lys. I tillegg til belysning er det også behov for ernæring, for eksempel Tetras Flora Min eller JBLs Ferropol. Karbondioksid tilsettes ved hjelp av et rør under trykk, JBL Pro Flora tilbyr flere forskjellige alternativer for dette.

Det er ikke mulig å bare øke lysmengden, eller å tilsette karbondioksid uten å ha gode næringsstoffer og nok lys, men alt må være i balanse for at plantene skal vokse tett og lavt. Noen av de ovennevnte kan vokse under dårligere lys, men da blir planten høyere og ikke matt.

Noen eksempler på litt mer holdbare planter som også kan dekke bunnen, men uten å stille like store krav til akvariet og dets eiere er Sagittaria subulata, Cryptocoryne parva, Echinodorus tenellus og Pogostemon helferi . Sistnevnte ligner et veldig lite palmetre og er veldig dekorativt.

Plant bunndekkende planter rot for rot, du kan beholde noe av underlaget de vokser i for å holde dem sammen, men del hver krukke i mindre røtter for å fylle opp et stort bunnområde raskere. Et porøst plantesubstrat som JBL Manado gir røttene maksimal mulighet til å utvikle seg. 

Størrelse: 2 - 20 centimeter.

I naturen: Store deler av verden.

pH: 5,5 - 8,5

Nitritt: 0

Nitrat: 0 - 50

Temperatur: 20 - 30 C.

Formering: De fleste forgrener seg med skudd langs eller i grusen.

Egenskaper: Vakre, men krevende planter. Gi dem de rette betingelsene før du kjøper dem.

Sverdplanter

Sverdplanter er det norske navnet på planter som tilhører slekten Echinodorus . De fleste sverdplanter blir store og staselige og egner seg som blikkfang midt i akvariet, såkalte solitære planter, men noen holder seg lave og kan til og med fungere som bunndeksel. Det er en klassisk Amazon-plante og den har vært i bransjen i mange år. Den mest kjente sverdplanten er Echinodorus bleheri som er grønn, men også røde sverdplanter (Echinodorus rubin) og flekkete sverdplanter (Echinodorus sp. "Ozelot")er populære.

Sverdplanten har noen følsomme blader og kan bli skadet hvis du har mange alger som spiser møll i akvariet, men det er mest vanlig hvis møllene er sultne og ikke har tilgang til algetabletter å spise i stedet. Løs problemet ved å støtte malarna med JBL NovoPleco eller Hikari Algae Wafers.

Sverdplanter er veldig glad i supplerende næringsstoffer, i tillegg til å helle næringsstoffene i vannet, kan du også putte næringstabletter i gruset der planten har sine røtter, Tetra Crypto og JBL 7 kuler er to forskjellige varianter av bunnæringstabletter.

Når du kjøper sverdplanten din, kan du med fordel fjerne de ytterste, eldste og mest slitte bladene og bare redde de indre, nyere bladene. Løsne røttene fra steinullen og klipp dem litt med en saks. Røttene skal ikke være en enkelt floke, det er bedre at de er korte og sprer seg, så kan de spre seg og effektivt feste planten og transportere næringsstoffer til den. I naturen er mange sverdplanter som er delvis over vannet, og de kan gjøre det samme hjemme hvis det er fuktig nok rundt dem.

Størrelse: 10 - 150 centimeter

I naturen: Sør-Amerika

pH: 5,5 - 8,5

Nitritt: 0

Nitrat: 0 - 50

Temperatur: 20 - 30 C.

Formering: Planten skyter utløperen rett ut i vannet og på disse kommer de nye skuddene.

Egenskaper: Echinodorus bleherier oppkalt etter en spennende oppdagelsesreisende ved navn Amanda Bleher.

Cryptocoryne

Slekten Cryptocoryne fortjener sin egen kategori, da de er ganske spesielle. De har ofte mørkegrønne, brunrøde eller leverfargede blader, men de er ikke så følsomme og lyskrevende som andre rødaktig planter ofte er. Tvert imot trenger kryptokurver ganske mye lys for å trives og passer derfor godt i akvarier med lyspærer eller bare en lysrør. De gjør det også bra i akvarier som har dempet belysning på grunn av mange flytende planter på overflaten.

Når en kryptokoryne føles bra, sprer den seg med skudd under sanden og danner et bunndekkende teppe som er mellom ti og tjue centimeter høyt. Når du kjøper planten er det ofte mange skudd i krukken. Derfor bør du ta bort krukken og fjern så mye steinull du kan, og separer deretter skuddene slik at du får mange løse skudd med rottråder. Når du planter dem, legg dem noen få centimeter fra hverandre slik at hvert skudd gjør det lettere å tilegne seg næringsstoffer uten å måtte konkurrere med naboen. Cryptocoryner liker ikke å bli flyttet unødvendig, så bestem deg for hvor du vil ha dem, la dem være der alene og vær litt tålmodig.

De fleste cryptocoryner holder seg ganske lave, men det er noen fine unntak. Cryptocoryne balanceae og Cryptocoryne usteriana er to eksempler på hardføre og dekorative planter som vokser veldig høye. Begge har hamret blader, noe som betyr at de i naturen forekommer i vassdrag med ganske flytende vann. (Sammenlign hvordan en golfball har en overflate med fordypninger for at luften skal passere effektivt, det er det samme med disse plantene.)

Vanlige og populære arter inkluderer Cryptocoryne wendtii, Cryptocoryne lucens, Cryptocoryne blassi og den lille lave Cryptocoryne parva.

Størrelse: 5 - 100 cm

I naturen: Asia

pH: 5,5 - 8

Nitritt: 0

Nitrat: 0 - 20

Temperatur: 20 - 30 C.

Formering: Planten sender ut nye skudd.

Egenskaper: En god plante for akvarium med svak belysning.

Moser

De siste årene har akvariemoser økt eksponentielt i popularitet. Alle vil lage et John Bauer landskap i akvariet. Det skal ikke lenger bare vokse på bunnen, men også steinene skal ha et lag med frodig grønn mose og fra røttene skal det henge sprø mos som grangrener. Det er ikke en umulig drøm, den kan skapes. Den mest klassiske mosen som brukes er javamosen, hvis vitenskapelige navn lenge har vært vurdert Vesicularia dubyana . Nye funn sier at det sannsynligvis i stedet handler om arten Taxiphyllum barbieri, men det er vanlig at den selges under navnet Vesicularia.

Den er også tilgjengelig i mange varianter der utseendet varierer. Prøv gjerne de fine variantene "Weeping moss" og Christmas moss. " Javamosen kan enten ligge løst i akvariet og deretter danne en løs ball der yngel kan kile seg inn og gjemme seg. Hvis du vil at den skal vokse godt på en overflate, er det best å trekke ut individuelle tråder og legge dem langs steinen eller roten og knytte dem der med en nøytral farget tråd. En annen fin mose som ikke vokser men flyter er gaffelmosen (Riccia fluitans) som har en lys lime-grønn farge. Den kan ikke brukes i akvarier med for stor hastighet, da den består av mange små biter som kroker seg inn i hverandre. Hvis sirkulasjonen blir for sterk, river Javamosen seg i stykker. Det er mulig å knytte gaffelmosen til steiner og røtter, men den vokser aldri på samme måte som javamosen. En annen "mose" som har blitt veldig populær er moseballen. (Cladophora linnaei). Det er egentlig en alge, men har et utseende som minner om mose. Den har et naturlig rundt vekstmønster og ligner veldig på en ball. Moseballen samler smusspartikler fra vannet og kan presses ut som en svamp. Hvis den blir liggende lenge, kan den spre seg og mosen vokser godt på innsiden av akvariet. Moser er generelt ganske enkle og hardføre planter.

Størrelse: 1 - 10 cm.

I naturen: Hele verden, enda kaldere vann.

pH: 5,5 - 8,5

Nitritt: 0

Nitrat: 0 - 50

Temperatur: 20 - 30 C for de fleste akvariumarter, selv om det er unntak.

Formering: Del den.

Egenskaper: Mange moser kan også vokse over vannet hvis de holdes rimelig fuktige.

Flytende planter

Flytende planter er en gruppe planter som har blitt veldig populære. Ved ikke bare å plante bunnen av akvariet, men også overflaten, skaper du en ny dimensjon, og spesielt for de flytende plantene som har lange hengende røtter som bidrar til et spennende utseende for akvariet. Røttene blir lengre jo mer næringsfattig vannet er, og kortere i et godt vannet akvarium. Ingen flytende planter liker å bli utsatt for sterk sirkulasjon og å bli våte på toppen, så dempet sirkulasjon fungerer best. Flytende planter fungerer som skjulesteder for yngel og som en forankring for guramier og billeskumre. Hvis du vil ha flytende planter, men ikke over hele overflaten, kan du lage en ring av en vanlig luftslange og la den flyte på overflaten og ha plantene inne i den. Siden flytende planter havner mellom belysningen og plantene som sitter i bunnen av akvariet, skygger de mye, det er bra og dårlig. Noen planter som Anubias og Cryptocoryne liker å stå litt mer skyggefulle og kan ha nytte av det, mens virkelig raskt voksende planter ikke liker det så godt. Tilpass mengden av flytende planter deretter.

Populære arter inkluderer froskebille (Limnobium laevigatum), muslingblom (Pistia stratoides), andemat (Lemna minor), vannbregne (Salvinia natans) og den nydelige røde Phyllanthus fluitans som ikke har noe felles svensk navn. Alle disse sprer seg mer eller mindre raskt, spesielt andemat som noen ganger kan være litt overveldende i veksten sin. Mange av de flytende plantene kan vokse utendørs om sommeren, for eksempel i en dam eller et fint tønne med vann.

Det er også mange planter som ikke er flytende planter, men som liker å flyte på overflaten og nesten gjør det best der, inkludert de forskjellige artene av vannbregner (Ceratopteris spp), spissebland (Hydrocotyle leucocephala) og hornblad (Ceratophyllum demersum.)

Størrelse: 0,5 - 60 cm

I naturen: Spredt over hele verden.

pH: 5,5 - 8,5

Nitritt: 0

Nitrat: 0 - 50

Temperatur: 20 - 30 C for de fleste artene vi har i akvarier. Unntak forekommer.

Formering: Mange formerer seg veldig raskt, blant annet gjennom skudd.

Egenskaper: Gode og raskt voksende planter for akvarier som har dårlig balanse og algeproblemer.

Løkplanter

I tillegg til plantene som flyter på overflaten, klatrer på steiner og røtter eller vokser i bunnsubstratet, er det en gruppe planter som bærer sine egne næringsstoffer, nemlig løkplantene. På samme måte som en tulipan i hagen, samler planten næringsstoffer i løken, og noen har blomstringsperioder når de blomstrer i full blomst med både blomster og blader for å trekker seg deretter tilbake til løken mens de venter på neste periode, mens andre er grønne og vakker kontinuerlig. Løkplanter er ikke en vitenskapelig beskrivelse, men noen akvariumplanter som har løk tilhører liljeplantene, andre er vannliljeplanter. De sendes ofte tørre og har noen ganger ikke begynt å få blader i butikken, men gjør ikke feilen ved å gå forbi den lille brune klumpen uten å finne ut hvordan det blir når det blomstrer.

Mange løkplanter er hardføre og interessante iøynefallende, og de vokser ofte høye. Blant de vanligste artene i handelen er Crinumløkene (Crinum natans, Crinum thaianum, Crinum calamistratum) der sistnevnte får vanvittig vridde blader og forskjellige Nymphae arter. Nympheae er en vannlilje som får grønne, røde eller rødflekkede blader, både under vann og på overflaten hvis du lar den sende skudd oppover. Slekten tilhører også de vanlige løkplantene Aponogetonsom inneholder mange interessante arter, inkludert Aponogeton fenestralis som får store gitterlignende blader, Aponogeton ulvaceus som blir sprø gjennomsiktig som sjøgress og slynger seg oppover og Aponogeton boivinianus som har bollehamrede blader som passer godt i akvarier med litt sterkere sirkulasjon .

De fleste planter som har et løk foretrekker at denne løken plantes inn i bunnsubstratet til maksimalt en tredjedel av rotens størrelse, eller at roten rett og slett blir liggende på toppen av bunnen. Hvis planten også har hvite, tynne røtter, kan disse plantes mens selve løken brettes til siden og legges på toppen av grusen eller sanden.

Størrelse: 20 - 200 cm

I naturen: I store deler av verden

pH: 5,5 - 8,5

Nitritt: 0

Nitrat: 0 - 50

Temperatur: 20 - 30 C for artene som er mest vanlig i akvarier.

Formering: Over tid utvikler mange små datterløker rundt sine egne løker. Disse kan plantes om når de har fått noen blader.

Egenskaper: Ikke kast en løk / rotløk som ikke blomstrer. Det kan være i en sovende periode.

Plantegjødsel

Ikke glem at selv akvarieplanter trenger plantens næringsstoffer, spesielt nye implantater slik at røttene fester seg raskere. Hvis du ikke gjødsler plantene dine, vil de ikke leve så lenge.

Jord å legge under grusen -JBL Proflora Start, Aguatic Nature Fertiplant ABF

Disse preparatene plasseres under akvariumgruset når du starter / starter akvariet på nytt

Væske -Tetra PlantaMin / Florapride, JBL Ferropol, Happylife - Happy Carbo

Lagt til i akvariet i henhold til bruksanvisningen

Sticks -Aquatic Nature ferti -Stick, Tetra Crypto, JBL 7 Balls

Trykk ned i grusen ved siden av plantene omtrent 1-2 ganger i året.

Tabletter -JBL FerroTabs

Plasser riktig mengde tabletter på ett sted i akvariet med god vannbevegelse. Oppløses sakte.

Anbefalte produkter

See all products

Hobby

Plastplante Egeria

199 kr

Relaterte artikler

Se alle artikler

Akvaristen

Planteguide for akvarium

26 oktober 2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først med å få de beste tilbudene!

Nyhetsbrev

Hva er du interessert i?

Kundeservice

23 88 75 00

Postboks 1681, Arbins Gate 2 (Ikke butikk),

0253 OsloNorge

kundeservice@zoo.no

2023 © ZOO.no

Velg land:  

Norge - NOK