4.5 på TrustpilotFri frakt over 599 kr Rask levering

Hjem / Tips & Råd / Reptil / Pleieråd & handleliste russisk steppeskilpadde

Pleieråd & handleliste russisk steppeskilpadde

mysk_4_article-image3-4

Den russiske steppeskilpadden er et stille og hyggelig kjæledyr for allergikere eller reptilelskere. Siden det ikke er veldig raskt eller høytklatrende, kan det også være egnet som kjæledyr for litt yngre barn, selv om de selvfølgelig alltid skal håndtere dyret under oppsyn av en voksen.

Den russiske steppeskilpadden kommer, til tross for navnet, fra Sentral-Asia, hvor den finnes fra Afghanistan til vestlige Kina i områder som er semiaride, dvs. halvtørre. Dette har satt sitt preg på skilpaddenes kosthold, og den er laget for å spise ganske næringsfattige og fiberrike matvarer.

I motsetning til mange andre skilpaddearter, har den russiske steppeskilpadden fire tær i stedet for fem, noe som gjør den lett å kjenne igjen. Det er en veldig liten skilpaddeart og blir maksimalt tjue centimeter lang. Den kan også bli opptil 80 år gammel, en av mange grunner til at et oppkjøp må være et gjennomtenkt valg.

Russiske steppeskilpadder er inkludert på CITES B-listen, noe som betyr at de må selges sammen med et sertifikat som garanterer opprinnelsen.

Å velge kjønn og antall

Den russiske steppeskildpadden kan leve alene, i par eller i grupper på flere hunner eller en hann og flere hunner. Flere hanner bør unngås med mindre innhegningen er veldig stor. En hann som lever med en enkelt hunn kan noen ganger beile henne veldig intenst, av den grunn kan det være å foretrekke å ha en hann med flere hunner eller bare to hunner sammen.

Når du kommer hjem

Når du kommer hjem, bør terrariet eller boksen allerede være forberedt slik at du bare trenger å la de nye dyrene flytte inn. De bør da få være i fred en stund, slik at de kan bli kjent med sitt nye miljø, før du begynner å håndtere dem. La dem sakte bli vant til deg, at du har hånden i terrariet, kanskje med en liten løvetannblomst som du tiltrekker de nye kjæledyrene dine med. Skilpadden skal for det meste oppbevares i terrariet, eller i et godt dekket og rømningssikkert utendørsbur om sommeren. På gulvet innendørs er det for glatt og vanskelig å gå for at skilpadden skal like å tilbringe mye tid der.

"Den russiske steppeskilpadden er et stille og hyggelig kjæledyr for allergikere eller reptilelskere."

Terrariet & Interiør

Den russiske steppeskildpadden kan oppbevares enten i et romslig terrarium eller i en større kaninburmodell. Et stort akvarium er verre, da det er fare for dårlig luftsirkulasjon i det på grunn av de høye glassveggene. Bunnflaten til en skilpadde med en maksimal lengde på 20 centimeter må være minst en halv kvadratmeter, noe som tilsvarer et bur eller terrarium som måler 100 x 50 centimeter. Minste høyde må være 30 centimeter. I en innhegning med disse dimensjonene kan du maksimalt beholde tre skilpadder.

Bunnmaterialet kan bestå av jord, sand, torv eller kokosfibre, og det bør være ganske dypt for å tillate graving, helst så tykt at skilpadden helt kan grave seg ned.

Det må være nok gjemmesteder (grotter og lignende) slik at alle dyr kan gjemme seg samtidig. Over innhegningen må det være en slags UV-kilde, enten i form av en kompaktlampe eller i form av et lysrør. Den russiske steppeskildpadden trenger UVA- og UVB-lys av en sterkere type, for dyr som lever i åpne områder. Lyskilden må skiftes hver 6.-12. måned ettersom lyskvaliteten avtar. Uten UV-lys kan ikke skilpadden lage vitamin D3, noe som igjen betyr at de ikke kan absorbere kalsium ordentlig. Dette påvirker deres skjelett og helse på sikt. Temperaturen i den varme delen av terrariet skal være mellom 30 og 35 grader, og på den kjøligere delen helst rundt 22 grader. Dette blir selvfølgelig enklere med en stor innhegning da disse stedene vil være lenger fra hverandre. Det er viktig at alle dyrene i terrariet kan sole seg samtidig. Mål temperaturen med minst to termometre, en i den varmere delen og en i den kjøligere delen. Slå av varmelampen og UV-lyset om natten slik at temperaturen synker akkurat som i naturen. Bruk også et hygrometer for å sikre at fuktigheten er rundt 50% i hele innhegningen. Lag gjerne en såkalt fuktboks som etterligner de kjølige og fuktige hullene skilpadden graver i naturen. Innred boksen med mose og lignende og spray den slik at fuktigheten havner på rundt 70%.

I tillegg til et gravevennlig bunnmateriale, kan du innrede med stabile huler av plast eller stein, som deretter må plasseres slik at de ikke kan falle på skilpadden. Korkbarkruller kan også brukes. Akvariumrøtter kan også brukes, og skilpadden din vil sikkert klatre rundt på dem – de er overraskende gode klatrere, til tross for deres klønete utseende. En vannskål og en matskål er også nødvendig. Noen spredte steiner og lignende gjør det lettere for skilpadden din å komme seg opp igjen hvis det skulle komme til å velte.

"I motsetning til mange andre skilpaddearter, har den russiske steppeskilpadden fire tær i stedet for fem"

Mat & stell

Russiske steppeskildpadder er strenge vegetarianere og grunnlaget for kostholdet er grønne blader, høy, urter og blomster (ferske eller tørkede) og sporadiske biter av grønnsaker. Hvis det gis tørrfôr i form av pellets, må dette være høybasert. I naturen er skilpaddens diett rik på kalsium, og dette bør prøves å gjenskapes selv i fangenskap. Forholdet mellom kalsium og fosfor bør være 4:1, noe som diskvalifiserer enkelte grønnsaker, for eksempel erter, fra å være god skilpaddemat. Når du pudrer maten med vitamin- og kalsiumpreparater, bør du også sørge for at du kjøper et preparat som har det riktige forholdet mellom kalsium og fosfor. Baser skilpaddens mat på høy, ugress som kløver, groblad, løvetann (blomster og blader), topper fra økologiske grønnsaker, endivesalat, romanosalat, eikebladsalat, friséesalat og små, små mengder revne grønnsaker. Frukt er for sukkerholdig og gis kun unntaksvis. Pudre fôret med multivitamin og kalsiumpulver. Et hvalspø kan med fordel plasseres i terrariet slik at skilpadden selv kan gnage på kalk når det trengs.

Følg alltid pleieinstruksjonene og opplys deg selv slik at du forstår alle skilpaddenes behov. Mangler eller sykdommer hos skilpadder oppstår ikke med en gang du gir feil mat eller glemmer å kjøpe et UV-rør, men før eller siden vil du se tegn på feilstell, og da er det ofte for sent, fordi skilpadder, som mange andre dyr, prøver å skjule til siste stund at de har det dårlig.

Rengjør terrariet regelmessig med en kattespade, og bytt ut alt bunnmateriale om nødvendig. Tørk av hele terrariet med desinfeksjonsmiddel. Vask mat- og vannskålen daglig og fjern eventuelle grønnsaksrester som er våte. Skilpadden skal gis fri tilgang til tørrfôr som høy og tørkede urter, og mates daglig med fersk mat.

Hvis skilpadden blir syk

Kontakt en reptilkyndig veterinær umiddelbart. Tegn på sykdom kan være sløvhet, nysing, bobler fra neseboret, langvarig åpen munn, rennende eller helt lukkede øyne. Forhindre sykdom ved å holde skilpadden i et korrekt miljø med god mat. Ikke alle medisinske tilstander kan kureres. En smådyrsforsikring kan være en god idé. Mange forsikringsselskaper forsikrer også mindre kjæledyr.

Anbefalte produkter

See all products

Exoterra

Glass Terrarium Natural

5 450 kr

Reproduksjon & kjønnsbestemmelse

I mange arter av skilpadder har hannen en konkav bukplate, men dette er ikke tilfelle med den russiske steppeskildpadden. I stedet gjenkjennes hannen ved at han har en lengre og smalere hale enn hunnen, og han holder den vanligvis foldet til siden. Klørne hans er vanligvis lengre, og kloakken ligner mer på en linje enn hunnens som er mer stjerneformet. Ved paring beiler hannen hunnen intensivt og etter en vellykket paring legger hunnen opptil et halvt dusin egg, som ved riktig temperatur- og fuktighetsforhold klekkes etter 80-110 dager. Russiske steppeskildpadder må være minst 10 år for å bli kjønnsmodne.

Viktig informasjon

Om man skal bade skilpadden eller ikke er et kontroversielt tema. I naturen prøver skilpadder noen ganger å skjule lukten av avføring ved å gjøre det under vann, men siden den russiske skilpadden bor i så tørre områder, er det usannsynlig at den ville kunne bade flere ganger i uken. Det er sant at skilpadder i fangenskap gjør fra seg i vannet hvis de blir badet, noe som unektelig fører til et renere terrarium, men spørsmålet gjenstår om det å stresse frem bæsjingen til slutt kan gjøre det vanskelig for skilpadden å regulere dette selv. Hvis du opplever at skilpadden virker forstoppet og har problemer med å passere avføring, bør det første tiltaket være å gå gjennom dietten, om den inneholder nok fiber og har et tilstrekkelig volum for et gressetende dyr.

Russiske skilpadder går i dvale i naturen om vinteren, og selv i fangenskap kan du oppleve at skilpadden blir sløv og inaktiv når det blir kaldere. Hvis du vil at skilpadden din skal gå i dvale, må den være helt sunn, og fordøyelsessystemet må tømmes for mat. Du senker deretter temperaturen gradvis til du når 5 plussgrader. Oppbevar skilpadden i en godt isolert eske og hold øye med temperaturen og at skilpadden ikke våkner fra dvalen. Ungdyr kan være i dvale i 8-10 uker og voksne dyr i maksimalt 14 uker. Deretter varmer du skilpadden gradvis i noen dager og gir den vann og mat.

Handleliste

 • Terrarium eller kaninbur - i henhold til Sveriges Landbruksstyres målinger     
 • Underlag til terrariet
 • Eventuelt en benk                 
 • Terrariumlås
 • Bunnmateriale (terrariumsand, bark, jord, torv)
 • Varmelampe med holder
 • UV-belysning
 • Armatur
 • Reflektor
 • Ekstra dagslyslysrør
 • Kunstig bakgrunn eller bakgrunnsplakat
 • Feste til bakgrunnsplakat eller akvariumsilikon for plastbakgrunnen.
 • Røtter
 • Steiner
 • Hule
 • Korkbark å bygge huler med
 • Planter, plast eller spiselige.
 • Matskål
 • Vannskål med lave kanter
 • Fuktboks med mose.
 • Pumpesprøyte/sprayflaske
 • Høybasert tørrfôr
 • Vitaminer
 • Kalsiumpreparat
 • Hvalspø
 • Termometer (en på den varme siden og en på den kalde)
 • Hygrometer (måler luftfuktighet)
 • Spade å rengjøre buret med
 • Bæsjeposer
 • Rengjoringsmiddel til burbunnen
 • Transportbur
 • Bok

Relaterte artikler

Se alle artikler

Reptil

Pleieråd & handleliste moskusskilpadden

26 oktober 2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først med å få de beste tilbudene!

Nyhetsbrev

Hva er du interessert i?

Kundeservice

23 88 75 00

Postboks 1681, Arbins Gate 2 (Ikke butikk),

0253 OsloNorge

kundeservice@zoo.no

2023 © ZOO.no

Velg land:  

Norge - NOK