4.5 på TrustpilotFri frakt over 599 kr Rask levering

Hjem / Tips & Råd / Reptil / Pleieråd & handleliste leopardgekko

Pleieråd & handleliste leopardgekko

close-upleopardgeckofront

Å velge kjønn og antall

Leopardgekkoen er en firfirsle som er perfekt selv for nybegynnere og er sannsynligvis den vanligste øglen vi har i fangenskap. De er veldig snille, fredelige og vokser seg ikke større enn 20-25 cm med en hale. De blir lett temmet og biter veldig sjelden. Leopardgekkoer er nattaktive, men kryper ofte opp og ser etter mat selv om kveldene. Leopardgekkoer kan bli opptil 20 år gamle.

Du kan ha en ensom leopardgekko. Men hvis du vil ha fler, er det godt å ha en hann med en eller flere hunner. To hanner går ikke sammen og må skilles umiddelbart.

Når du kommer hjem

La leopardgekkoen være i fred de første dagene, slik at den får sjansen til å bli vant til sitt nye hjem.

Terrarium

Minimumsstørrelsen som er tillatt for en voksen leopardgecko i normal størrelse er et bunnområde på 0,36 m² (ca. 60x60x30cm). Dette er en minimumsstørrelse og leopardgekkoer føler seg bedre ved å ha mer plass.

Hvis du har flere leopardgekkoer, må du ha et mye større terrarium.

"Leopardgekkoen er en firfirsle som er perfekt selv for nybegynnere"

Innredning

Sørg for at du har terrariet klart før det nye familiemedlemmet får flytte hjem. Det er viktig å ha det rette miljøet for leopardgekkoer for å holde seg friske og komfortable.

Leopardgekkoer er landlevende øgler, og det er derfor interiøret i terrariet ikke trenger å bygges på høyden. I det fri søker leopardgekkoer beskyttelse i huler og sprekker både fra solen og fra rovdyr, så det er viktig at det er flere gjemmesteder for alle individer i terrariet, både på den kjølige og varme siden.

Leopardgekkoer vil kunne grave i bunnmaterialet. Men den kan også spise det, noe som kan føre til forstoppelse, så det er viktig å velge det rette. Sandbunn er den mest naturlige og relativt enkelt å holde rent. For å redusere risikoen for sandforstoppelse, kan du unngå sand mens øglen vokser og bruke en reptilmatte.

Leopardgekkoer er vekselvarme, noe som betyr at de er avhengig av temperaturene i miljøet for å kunne termoregulere, det vil si at deres indre organer og fordøyelse skal kunne fungere. Leopardgekkoen er en øgle som stammer fra et ørkenlandskap, men enda høyere temperaturer kan være like skadelige som lavere.

En varmematte i en del av terrariet anbefales. Der bør det varmeste punktet være rundt 31-35 grader og det kaldeste punktet i den andre delen av terrariet skal ikke være under 24 grader. Om natten bør temperaturen senkes til 18-20 grader.

Leopardgekkoer er nattaktive og mange tror at de ikke trenger UV -lys. Men UVB -lampe i løpet av dagen anser vi som nødvendig. En UVB-lampe fremmer velvære og fremskynder tilfriskning hvis den viser symptomer på sykdom.

Leopardgekkoen vil ha en fuktboks i den kjøligere delen av akvariet der den kan ligge og kjøle seg ned. Dette er veldig bra når leopardgekkoer myter . Noen fine, store bladplanter som den kan klatre og late seg under er også verdsatt. Hvis du ikke vil ha levende planter, fungerer det godt med plastplanter.

Fôring & Generell omsorg

Leopardgekko er en rovdyr som bare vil ha levende animalsk protein.

Unge, voksende leopardgekkoer og eggleggende hunner skal ha mat hver dag. Fjern rester av fôringsdyr så snart leopardgekkoen har spist ferdig. Voksen leopardgekko bør ha mat maks annenhver dag.

Fôringsdyrene må ikke være større enn 2/3 av bredden på leopardgekkoens hode. Gi et balansert kosthold for å gjøre det så gunstig som mulig for leopardgekkoer. Pudre fôrdyrene med kalk og vitaminer, og gi dem et variert kosthold slik at leopardgekkoer ikke får mangelsykdommer.

Fôrdyr som passer godt til leopardgekkoer er sirisser, kakerlakker, melorm, zophobas og små pinkies.

Det er viktig å ha det riktige miljøet og gi leopardgeckoen den rette omsorgen for at den skal trives og holde seg frisk. Stress forårsaket av utilstrekkelig omsorg og dårlig miljø er en av de vanligste årsakene til sykdommer og problemer hos leopardgekkoer.

Regelmessige bad stimulerer og fremmer både væskeinntak og avføring. Det reduserer også risikoen for forstoppelse hos leopardgekkoer som kan gumle på underlaget i terrariet.

Mytingen tar også vare på seg selv hvis leopardgeckoen får bade regelmessig og har en fuktboks tilgjengelig.

Sjekk temperaturen i terrariet daglig. Ha et termometer på den varme siden og et termometer på den kalde siden, slik at du til enhver tid har full kontroll.

På grunn av den høye varmen i terrariet er det godt å spraye vann i terrariet på / rundt øglen et par ganger i uken eller om nødvendig.

Matrester og avføring må rengjøres hver dag, og det er viktig å bytte underlaget ofte. Innredningen må rengjøres grundig og desinfiseres eller skiftes ut regelmessig.

Det er lett å se om leopardgekkoen din er sunn og har en god vekt. Leopardgekkoer lagrer overflødige næringsstoffer i halen, og den skal være ¾ like bred som nakken.

Vær forsiktig når du håndterer leopardgekkoer, i tilfelle stress eller hvis den føler seg truet, kan den miste halen.

Dette er ingen fare, og den vil vokse tilbake, men den blir ikke like fin og tykk igjen. Så løft aldri leopardgekkoen i halen uten å holde begge hendene rundt den.

Vinterdvale

I løpet av vinteren kan leopardgekkoer gå i dvale som varer omtrent 4 uker om vinteren.

Leopardgekkoer viser vanligvis hvis de vil sove. Den blir treg, mister appetitten og graver seg ned. Dette er fordi det blir tørt i terrariet. Hvis gekkoen skal sove, er det viktig at den går i dvale på tom mage, men etterpå begynner den å spise som vanlig igjen. Siden leopardgekkoer ikke sover hele tiden i dvale, er det viktig å tilby nytt vann hver dag. Hvis du skal la gekkoen gå i dvale, er det viktig at du får all informasjonen du trenger. Å gå i dvale kan forårsake problemer som f.eks lungebetennelse.

Anbefalte produkter

See all reptile products

Exoterra

Plantation Soil Brick 8,8 L - Terrarium Substrate

119 kr

Kampanje
-10%

Exoterra

Glass Terrarium Natural

2 339 kr2 599 kr

Hvis leopardgekkoen blir syk

Noen vanlige tegn på sykdom er tretthet, vekttap, løs avføring, oppkast, dårlig mating, grå shabby fargetone, hoven eller rød munnslimhinne, hovne ledd, tørket sammenklappet hale, problemer med mating og nedsatt appetitt.

Hvis leopardgekkoen viser tegn til dårlig helse, kontakt veterinær for råd.

Reproduksjon & kjønnsbestemmelse

Leopardgekkoer blir kjønnsmodne når de veier omtrent 30 gram. Store hunner kan da bli kjønnsmodne allerede i 6 måneders alder, men bør ikke avles før hun er 1 år og veier minst 40 gram.

Hunnen legger 2 egg i fuktboksen sin og kan legge flere kull i boksen ettersom hun har evnen til å lagre sædceller.

Det er viktig å sette inn reirbokser så hunnen kan grave ned eggene hvis bunnmaterialet i terrariet ikke er lett å grave i. Det er veldig viktig å gi hunnen ekstra kalk før og etter egglegging. Hvis leopardgeckoen ikke får i seg nok kalsium, er det vanlig at hun får verpenød og forstoppelse. Eggene klekkes normalt etter 60-70 dager.

Hunnen kan også legge egg uten å ha blitt parret, og behovet for kalk er like viktig selv da.

Du kan skille voksne menn fra kvinner ved å se på undersiden av kroppen. Hannene har en V-formet streng med lårbensporer over kloakkåpningen og på undersiden av lårene. Under kloakken kan du også se to hevelser.

Voksne hanner er generelt litt kraftigere enn kvinner.

Handleliste

  • Terrarium                     
  • Bunnmateriale (terrariumsand, bark)
  • Varmekilder (varmematte, varmelampe, varmestein)
  • UV -belysning
  • Røtter
  • Steiner
  • Planter
  • Matskål
  • Vannskål med lave kanter
  • Fuktboks
  • Fôr; sirisser, melorm, zophobas, pinkies
  • Vitaminer
  • Kalsiumpreparat
  • Termometer (en på den varme siden og en på den kalde)
  • Hygrometer (måler fuktighet)
  • Spade å rengjøre buret med
  • Hundeposer
  • Rengjøringsmiddel for burbunnen
  • Desinfeksjonsmidler for bur og innredning f.eks. virkon S
  • Transportbur

Relaterte artikler

Se alle artikler

Reptil

Pleieråd & handleliste moskusskilpadden

26 oktober 2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først med å få de beste tilbudene!

Nyhetsbrev

Hva er du interessert i?

Kundeservice

23 88 75 00

Postboks 1681, Arbins Gate 2 (Ikke butikk),

0253 OsloNorge

kundeservice@zoo.no

2024 © ZOO.no

Velg land:  

Norge - NOK