4.5 på TrustpilotFri frakt over 599 kr Rask levering

Hjem / Tips & Råd / Fugl / Pleieråd & handleliste kanarifugl

Pleieråd & handleliste kanarifugl

pairofyellowandorangecanarybirdsonrope

Å velge kjønn og antall

Kanarifugler er veldig fine og hyggelige burfugler. Hannen synger og driller vakkert. De har en levetid på omtrent 10 år, men kan bli eldre. En voksen kanarifugl er ca 10-15 cm lang. De er tilgjengelige i mange forskjellige fargevarianter: gul, rød, hvit, oransje, brun, blågrå, villfarget og brokade. Kanarifuglene (Serinus Canaria Canaria) kommer fra Kanariøyene, Madeira og Azorene. De har eksistert som ledsagerfugler i over 500 år og ble avlet med vekt på sangevnen.

Kanarifugler bør holdes i flokk eller par. Hanner synger for å tiltrekke hunner, og hvis han allerede har en hunn, kan det være at han ikke synger. Hunnene er like vakre og er å foretrekke hvis du vil ha en stille fugl. De trives sammen!

Når du kommer hjem

La fuglen være i fred de første 24 timene for å gi den en sjanse til å bli kjent med sitt nye hjem. Et lite tips er å lese høyt fra fugleboken ved siden av buret, så lærer du om kanarifugler samtidig som det blir vant til stemmen og tilstedeværelsen din.

Ikke vent for lenge med å temme fuglen, de er lærer raskt og blir tryggere hvis de blir kjent med den nye familien allerede den første uken. Hold den ene hånden i buret for å venne den til hånden og bruk milde bevegelser. Når fuglen ikke viker unna når du berører interiøret, kan du prøve å få den til å gå over på fingeren din.

Slipp fuglen ut bare når den er håndtam og trekk for vinduene slik at den ikke flyr inn i vinduet og skader seg selv. Hvis fuglen ikke flyr tilbake i buret selv, kan du bruke et håndkle eller et nett for å fange den. Gi din nye venn mye oppmerksomhet de første ukene, så får dere et godt forhold som varer.

"Kanarifugler er veldig fine og hyggelige burfugler. Hannen synger og driller vakkert."

Buret & Innredning

Kanarifuglene har et stort behov for å fly, og buret kan aldri bli for stort! For å gi fuglen et godt liv, anbefaler vi at du velger et romslig bur. Velg også et større bur hvis du skal ha flere fugler sammen. Ifølge loven må størrelsen være minst 0,31 m2 (70x45x60 cm). Gitteret må være tett sammen slik at fuglen ikke kan rømme. Om sommeren kan kanarifuglen bo utendørs i et volier. Husk å alltid beskytte fuglen mot trekk, kulde, direkte sollys og eventuelle rovdyr.

Finkornet sand eller naturlig strø brukes i bunnen av buret. Kanarifuglen trenger skjell for fordøyelsen som drysses i sanden eller tilbys i en egen bolle. Det finnes også sand med skjell i. Bunnen bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken avhengig av antall fugler i buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker på burets bunn. Bruk gjerne et desinfeksjonsmiddel fra tid til annen for å eliminere bakterier og sopp. Sittepinnene må ha forskjellige tykkelser og materialer for å gi føttene en jevn belastning. Pinnene skal fordeles jevnt rundt i buret, slik at fuglen lett kan fly mellom dem. De skal ikke sitte slik at det kan være avføring i mat- / vannskålene.

Leker er en enkel måte å sikre at fuglen din alltid har noe å gjøre, og det er mye å velge mellom! Varier gjerne materialer og farger. Bytt leker ofte for å stimulere fuglen.

Ha en bolle til frøene. I utgangspunktet bør du tilby vann i en vannskål, men en vanndispenser er å foretrekke når fuglen har lært å bruke den.

Fersk frukt og grønnsaker kan tilbys i en egen bolle, eller på et fruktspyd. Hirsekolber kan festes med en klemme.

Plasser gjerne en UV -lampe over buret, det hjelper fuglen din med å holde seg frisk og danne sitt eget vitamin D, som igjen hjelper kalsiumopptaket og bidrar til å holde fuglen glad og frisk.

Anbefalte produkter

See all dogs products

Trixie

Bird-Lamp

259 kr

Mat & stell

Kanarifuglen må ha fri tilgang til fôr, og du kan gi både pellets og kanarifrøblanding. Når fuglen er ung eller ruger, kan du med fordel blande eggfôr med pellets, det lokker den også til å lære å like pellets.

Som søtsaker kan du tilby frøpinner, hirsekolber og fruktblandinger. De liker også friskt gress som du kan dyrke i en såkasse og tilby hele året! Husk at fuglens mage er følsom for stress og miljøendringer. Behold den samme maten som de er vant til, ikke bytt type. Vent minst 14 dager med å gi grøntfôr, og begynn forsiktig med en ting om gangen, magen må tilvennes gradvis.  Frukt og grønnsaker kan deretter gis regelmessig, men i små mengder.

Vannet bør skiftes daglig og matskåler og vannskålen / flasken skal vaskes. Tilsett vitaminer regelmessig og heng et sepia -skall og en kalkblokk i buret.

Kanarifuglens nebb og klør vokser hele tiden, så det er viktig at den har leker og interiør for å slipe dem på. Du bør klippe klørne hvis de blir for lange. Bruk en spesiell klotang for smådyr. Hvis du tilfeldigvis skjærer i nerven, er det godt å ha blodstillende midler tilgjengelig.

Kanarifugler ruger et par ganger i året, noe som betyr at de bytter ut hele fjærdrakten. I løpet av denne tiden er det viktig at fuglen får ekstra vitaminer. Skulle fuglen begynne å plukke av seg fjær, er det et tegn på at den kjeder seg veldig, og da må du som eier gjøre den glad igjen! For å forhindre at den fortsetter å plukke, kan du spraye bitter spray på fjærene. Kanarifuglene liker å svømme, tilby et fuglebad noen timer i uken, eller dusj dem med fine dråper fra en blomstersprøyte.

Hvis kanarifuglen blir syk

Vanlige symptomer er: vektendringer, misfargede / tyggede fjær, plugger i neseborene, rødhet eller tap av fjær rundt øynene, flassende hud eller nebb og unormal avføring. Hvis du finner ut at fuglen din virker syk, må du kontakte oss umiddelbart for råd (og eventuelt veterinær). Tilby gjerne fuglene å sitte under en varmelampe i en del av buret. Dette forhindrer sykdom, og du kan se at fuglen føler seg dårlig hvis den sitter under lampen hele tiden.

Reproduksjon & kjønnsbestemmelse

Kanarifuglene blir kjønnsmodne ved 1 års alder. Hunnen legger opptil 5 egg som klekkes etter ca 12-14 dager. Ungene forblir i reiret til de er omtrent 18 dager gamle, og trenger deretter foreldrenes omsorg i omtrent 12 dager før de er klare til å flytte.

Det er vanskelig å se forskjellen mellom kjønnene, men bare hannen synger. En person med et opplært øye kan bestemme kjønn ved å se på kloakken. Hos hanner er åpningen rund og hos hunner er åpningen som en vertikal linje.

Handleliste

 • Romslig bur - minst 70x45x60 cm
 • Bunnmateriale: sand eller naturlig strø
 • Skjell
 • Skål til skjell (ikke nødvendig hvis du har sand i bunnen)
 • Pellets
 • Kanarifrøblanding
 • Eggfôr
 • Sittepinner av forskjellige tykkelser og materialer
 • Matskål
 • Vannskål
 • Vanndispenser
 • Vitamintilskudd (væske eller pulver)
 • Vitaminer
 • Sepiaskall
 • Kalkstein
 • Badekar
 • Spade å rengjøre buret med
 • Bunnrenser for bur
 • Desinfeksjonsmidler for bur og møbler
 • Klosaks
 • Blodstillende middet
 • Leker av forskjellige slag
 • Hirsekolber
 • Frøpinner
 • Transportbur
 • UV-lampe
 • Litteratur om kanarifugler

Relaterte artikler

Se alle artikler

Fugl

Undulat som kjæledyr - dette bør du tenke på

26 oktober 2022

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først med å få de beste tilbudene!

Nyhetsbrev

Hva er du interessert i?

Kundeservice

23 88 75 00

Postboks 1681, Arbins Gate 2 (Ikke butikk),

0253 OsloNorge

kundeservice@zoo.no

2023 © ZOO.no

Velg land:  

Norge - NOK