PLEIERÅD OG INNKJØPSLISTE GULLHAMSTER

Gullhamstere er våkne, nysgjerrige og kvikke små nattdyr. Om morgenen når du våkner, er hamsteren vanligvis fortsatt våken, men sover deretter det meste av dagen og våkner mot kvelden når du er hjemme. Hvis du bruker mye tid sammen med hamsteren din, kan den bli en kosebamse.

De er finnes i mange forskjellige fargevarianter, og som både kort- og langhåret. De langhårede kan ha lang pels over hele kroppen eller som dusker bak. Pelsen er vanligvis myk og jevn, men det finnes også Rex som er veldig krøllete og Satin som har en tynnere silkeaktig pels.

Et voksent gullhamster blir ca 13-18 cm. Levetiden er omtrent 2-3 år.

Å velge kjønn og antall

Gullhamstere er solitære dyr som lever alene i naturen. De må alltid holdes alene fordi, etter at de har blitt kjønnsmodne ikke tolererer hverandre annet enn ved parring.

Når dere kommer hjem

La hamsteren være i fred de første 24 timene, så den får sjansen til å bli kjent med sitt nye hjem. Les gjerne høyt fra f.eks. en bok ved siden av buret, så hamsteren blir vant til nærværet ditt.


Hamstere er livlige, men blir fort tamme hvis de håndteres ofte. Lokk hamsteren til deg med en godbit, så den lærer å forbinde hånden din med noe positivt. Prøv å få hamsteren til å gå opp på hånden din frivillig. Når du løfter den opp, holder du hendene rundt den. Sitt gjerne på gulvet med hamsteren for å unngå at den faller ned og slår seg.


Gi din nye venn ekstra oppmerksomhet de første ukene, så får du et godt forhold som varer. Jo mer du håndterer den, jo hyggeligere blir det. Hvis hamsteren er redd for hendene dine, er et godt tips å gni dem i litt møkkete bunnstrø slik at hendene lukter litt mer hamster.

Buret

For å få blass til det hamsteret trenger, anbefaler vi et romslig bur med en ekstra hylle. Det er viktig at løpehjujet (20-30 cm) får plass i buret. Husk å alltid beskytte hamsteren mot trekk, kulde, direkte sollys og andre kjæledyr.

Innredning

Som bunnmateriale anbefaler vi et naturlig strø med høy sugeevne, f.eks. sagflis. Bunnen bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken, avhengig av størrelsen på buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker i bunnen av buret Bruk også av og til et desinfeksjonsmiddel for å eliminere bakterier og sopp.

Hamstere er renslige dyr som vanligvis bruker et hjørne av buret som toalett, setter du inn en toalettboks der, og det vil gjøre rengjøringen lettere. Bruk sand eller strø (annet enn bunnmaterialet) i esken. Du må kanskje lære hamsteren hva esken er til; spa opp alt nedtisset strø, og legg det i toalettet, og hold resten av buret skinnende rent til hamsteren forstår poenget.

Gullhamstere liker å rense pelsen ved å bade i finkornet sand, så la alltid en passe stor keramisk bolle med chinchillasand være i buret. Bytt ut sanden hvis den har blitt fuktig eller skitten.

Vi anbefaler et trehus, fordi materialet puster. Legg inn en dott bomateriale, men bruk aldri vanlig bomull, da det kan sette seg fast hvis hamsteren legger det i kinnposene. Rengjør huset ofte for å fjerne gammelt fôr som hamsteren gjemmer der, og bytt bomateriale hver uke.

I buret skal det være et løpehjul for å tilfredsstille hamsterens behov for å løpe. Det må være minst 28 cm(finne ut diameter) i diameter. Innred gjerne buret med forskjellige hyller, klatrestativer, rør og andre ting som gir hamsteren stimulering og mosjon. For å holde hamsteren våken og glad, er det godt å bytte og ommøblere ofte, slik at den får nye ting å utforske.

Velg en keramisk matskål, da det er vanskeligere for hamsteren å velte den. En vannflaske er å foretrekke, men kompletter alltid med en keramisk vannskål i begynnelsen til hamsteren har lært å drikke av flasken. Fersk mat skal serveres i en egen bolle eller på et fruktspyd for ikke å bli skittent

Fôring

Hamsteren må alltid ha fri tilgang til tørrfôr i form av en næringsrik pellets. Du kan også supplere med en frøblanding for å gi hamsteren variasjon og sysselsetting, men den bør aldri utgjøre mer enn halvparten av det daglige inntaket. Gi den samme maten som hamsteren er vant til den første tiden. For å unngå dårlig mage bør du alltid ha en jevn overgang når du skifter fôr.

Gullhamsteren er altetende som du kan gi små mengder frukt og grønnsaker, og veldig små porsjoner med animalske produkter (f.eks. Ost, skinke, kokte egg). Vent to uker med å gi ferskfôr, og begynn forsiktig med en ting om gangen da magen må bli gradvis tilvent.


Vannet bør skiftes daglig og vannskålen / flasken vaskes. Tilsett multivitaminer i vannet regelmessig. Sett en kalkstein i buret, den kan fjernes hvis hamsteren gnager for mye på den.

Generell omsorg

Gullhamstere er glad i, og trives godt med mosjon, så vend hamsteren tidlig til å bruke en sele for sikker håndtering utenfor buret. Du kan også la hamsteren ha en innhegning med leker eller løpe i en løpeball på gulvet under oppsyn. Det er mye tryggere enn å la hamsteren løpe fritt i et rom, da det er fare for at hamsteren raskt finner et gjemmested eller blir skadet.

Berik buret med forskjellige leker og bytt mellom dem når du rengjør buret for å gi hamsteren variasjon. Gi gjerne mat eller godbiter i en aktiveringsleke eller fôrball, det gir hamsteren utløp for sin naturlige oppførsel å lete etter og samle mat.

Hamsterens tenner vokser livet gjennom, så det er veldig viktig å gi den ting å gnage på. Trestykker, gnagestenger og leker bidrar til å unngå tann- og bittproblemer, og gir hamstret aktivisering. Sjekk tennene regelmessig.

Klørne trenger vanligvis aldri å kuttes, men hvis de blir for lange, bruk en klosaks til smådyr.

Langhårede hamstere bør kjemmes regelmessig, og alle hamstere kan børstes regelmessig med en myk børste. Det fjerner smuss og løst hår, og gjør hamsteren også mer vant til å bli tatt på. Floker bør fjernes for ikke å skape hudirritasjoner.

Hvis hamsteren blir syk

Vi helsesjekker hamstret når du kjøper det, men hvis det viser tegn til dårlig helse, må du kontakte oss umiddelbart for råd (og eventuelt veterinær). Vanlige symptomer er sløvhet, diaré, nysing, rennende nese, betente og rennende øyne, unormal tørst eller dårlig matlyst. Unormal kløe og sår kan indikere parasitter.

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Gullhamstere blir kjønnsmodne ved 4-8 ukers alder, men hunner bør ikke parres før de er omtrent 3 måneder gamle. Drektighetsperioden er ca 16-21 dager. Ikke forstyrr en hunn med unger mer enn nødvendig. Ungene skal være hos hunnen i minst 22 dager, og kan forlate moren sin når de er ca 4-5 uker gamle.

Hos hannen er kjønnsåpningen og analen lenger fra hverandre enn hos hunnen, og voksne hanner har et tydelig pung.

Opprinnelse

Gullhamsteren (Mersocricetus Auratus) har sin opprinnelse i den syriske ørkenen, og har blitt holdt som kjæledyr siden 1930.

Handleliste

●     Romsligbur- Anbefalt størrelse (70 x 40)

●     Støvfritt, høyabsorberendebunnstrø

●     Pellets(samme sort som hamsteren er vant til)

●     Frøblanding(samme sort som hamsteren er vant til)

●     Hus

●     Bomateriale

●     Matskålav keramikk

●     Vannskålav keramikk

●     Vannflaske

●     Multivitaminer

●     Gnagetreav forskjellig slag

●     Toalettskuff

●     Strø eller sand til toalettskuffen

●     Badekar til sandbad

●     Chinchillasand til sandbad

●     Spade å rengjøre buret med

●     Rengjøringsmiddel til burbunnen

●     Desinfeksjonsmidler til bur og møbler

●     Børste, karde og / eller kam til pelspleie

●     Godbiter

●     Romslig svinghjul (minst 18 cm for dverghamstere og 28 cm for gullhamster)

●     Aktivisering: Leker, fôrball, etc.

●     Burinnredning: Klatrestativ, hylle, rør, etc.

●     Løpeball

●     Luftegård

●     Sele for sosialt samvær utenfor buret

●     Transportbur


●     Faktabok om hamstere

Det er nyttig for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokser med oppgaven der er å ta vare på vennen sin. Selv om dyret er ment som barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse omsorgsrådene inneholder grunnleggende råd. For at dyret skal trives best mulig, bør du skaffe deg mer informasjon.