PLEIERÅD OG INNKJØPSLISTE KAMELEON

Jemenkameleon (Chamaeleo calyptratus), Jacksonkameleon, Trehornkameleon (Trioceros jacksonii), Panterkameleon (Furcifer pardalis) etc.

Kameleonen har alltid interessert og fascinert mennesket. Myten om at det kan tilpasse fargen etter overflaten, øynene som beveger seg uavhengig av hverandre, den lange tungen og den glatte rytmen som dyret beveger seg med, bidrar alle til mystikken rundt kameleonen.

Som kjæledyr er kameleonen krevende og absolutt ikke noe du kjøper på impuls, men med riktig forberedelse blir en kameleon et ekstremt interessant kjæledyr som sannsynligvis vekker lengselen etter flere arter. Terrariet eller innhegningen må være stor og luftig samtidig som den må holde på både varme og fuktighet. De aller fleste kameleoner, bortsett fra Jemenkameleonen (Chamaeleo calyptratus), spiser bare animalsk mat og de aller fleste aksepterer bare levende fôrdyr. Kameleoner drikker vannet sitt fra grener og blader og stimuleres av vannbevegelse, noe som betyr at du må legge litt ekstra energi på enten å spraye terrariet regelmessig eller gi dyret tilgang til vann via en dryppende flaske eller et tåkesystem. Størrelsen på kameleonen avhenger av arten, men en Jacksonkameleon kan bli opptil 35 cm lang (inkludert halen) og en Panterkameleon kan bli omtrent 40 cm lang. Det finnes også en rekke dvergarter der maksimal lengde bare utgjør noen få centimeter. Den største kameleonarten i verden er Parsonskameleonen (Calumma parsonii) som kan bli over 80 cm lang. Mange kameleoner blir omtrent 5-8 år gamle.

Kameleoner er oppført på CITES B-listen, noe som betyr at de må selges sammen med et sertifikat som garanterer for opprinnelsen.

Å velge kjønn og antall

Kameleoner er ensomme dyr og bør holdes alene. De blir veldig stresset av hverandres selskap, og også av å se hverandre gjennom glass eller netting. Noen ganger kan til og med deres eget speilbilde være stressende. Unngå dette ved å montere en tynn plastbakgrunn inne i terrariet. Hannen og hunnen kan bare være sammen under parringen.

Når du kommer hjem

La kameleonen først bli vant til sitt nye hjem og sjekk nøye slik at alt fra dryppflasker til varme fungerer godt. En redd eller urolig kameleon snur den bredsiden til, blåser seg opp slik at den ser stor og farlig ut og åpner munnen. Hvis den gjør dette har du nærmet deg for fort. Ta et par skritt tilbake og la det nye kjæledyret bli vant til at du kommer med mat. Når kameleonen har blitt vant til deg, kan den lære å klatre opp på hånden din og kan dermed tas ut av terrariet eller buret for en kort stund.

Terrarium

Kameleoner er veldig følsomme for dårlig luft og får lett forskjellige luftveisinfeksjoner. Hvis du velger å beholde kameleonen i et terrarium, bør denne være høy og glassdørene bør fjernes og erstattes med nettingdører. Et bur med full netting, eller nettingbur med en bakside av glass fungerer også bra.

Størrelsen på terrariet bestemmes av størrelsen på kameleonen. For eksempel trenger en kameleon som er 40 cm (inkludert halen) et terrarium eller bur som er minst 70 høyt og har en bunnflate på en halv kvadratmeter, noe som tilsvarer f.eks. 100 x 50 cm.

Interiør

Ettersom kameleoner lett blir stresset av å se sitt eget speilbilde, er det å lime en kunstig bakgrunn inn i terrariet å foretrekke. Bakgrunnen bidrar også til å skape et mer naturlig utseendenoen. I noen bakgrunner er det mulighet for å plante planter. Pynt med mange grener og pinner av varierende størrelse og bruk gjerne planter, enten av plast eller ekte. Hvis du bruker ekte planter er det viktig at de er giftfrie. Jemenkameleonen spiser planter. Andre kameleonarter kan også irritere seg hvis f.eks. plantesaften er giftig. Kameleonen vil at det skal være tett mellom grenene slik at den lett kan bevege seg rundt i terrariet og dermed føler seg trygg.

Kameleonen trenger en varmelampe og en kilde til UVA- og UVB-lys. Dette kan være en og samme lampe eller to forskjellige. UV-lyset kan også komme fra et lysrør hvis du foretrekker det. Det er veldig viktig at varmelampen enten henger utenfor terrariet eller at den er beskyttet slik at kameleonen ikke kan gripe tak i den. Det må heller ikke være glass mellom UV-røret og kameleonen, men netting eller gitter fungerer godt. Bytt UV-lampen minst en gang i året. Hvor varmt terrariet skal være avhenger av hvilken kameleonart du har kjøpt. Jemenkaneleonen (Chamaeleo calyptratus) og Panterkameleonen (Furcifer pardalis) ønsker f.eks. en temperatur på omtrent 28-30 grader høyt oppe i terrariet og noen grader lavere lenger ned. Noen ganger kan solområder være så varme som 35 grader. For Jacksonkameleonen (Trioceros jacksonii) gjelder det å holde det noen grader kjøligere totalt sett. Et høyt terrarium gir kameleonen muligheten til å regulere temperaturen selv. Om natten slås varmelampen av og du kan tillate å latemperaturen falle til romtemperatur (ca. 20 grader).

Bunnsubstratet er mindre viktig for en kameleon fordi det ikke vises så ofte på bunnen. Velg noe som er lett å rengjøre og som fôrinsektene ikke lett kan gjemme seg i. Unngå også et bunnmateriale med store biter og fliser som for eksempel bark, ettersom kameleonen kan få det i seg når den fanger insekter. Et tynt sandlag eller et giftfritt papir som det du har i fugleburene fungerer godt og kan byttes raskt om nødvendig. Velg hvilket vanningssystem som er best å bruke. Det finnes forskjellige dryppsystemer og tåkemaskiner som du kan montere i toppen av terrariet. Et annet alternativ er å bruke en dryppflaske som ligner på det du har innen sykepleie og la innholdet dryppe sakte ut langs en gren og ned til for eksempel en skål. Sørg for at det er en vei å komme ut av skålen hvis kameleonen skulle havne i den. De er ingen entusiaster når det kommer til svømming.

Et lite byttedyr som du kan henge over en gren fungerer godt som en matstasjon. Der kan du sette fôrdyrene og kameleonen kan skyte ned tungen og fange dem uten å glide inn i resten av terrariet.

Mat

De fleste kameleoner er kjøttetere, noe som betyr at de spiser kjøtt. Dette gjør de i form av insekter, som de foretrekkes levende ettersom kameleonen reagerer på bevegelse. Varier mellom sirisser, gresshopper, vandrende pinner, kakerlakker, biller og melormer og sørg for at fôringsdyrene blir godt fôret når de igjen blir matet til kameleonen. Fôr fÅordyrene med organiske grønnsaker regelmessig i en dyreboks eller annen beholder.

Jemenkameleonen spiser også noen grønne blader og litt frukt, inkludert hibiskus som kan plantes i terrariet samt løvetannblad. Frukt og grønnsaker gis bare i små mengder og kan da for eksempel være squash, karse, økologiske druer, jordbær og lignende.

Pudre fôrinsekter og grønnsaker med et tynt lag kalk og multivitaminblanding før fôring.

Generell pleie

Bruk minst to termometre og et hygrometer (fuktighetsmåler) for å sørge for at terrariet eller buret har riktig temperatur og mengde fuktighet. En kameleon som ofte gaper kan indikere at den er for varm, og en kameleon som er konstant veldig mørk i fargen kan sitte på et sted som er for kaldt. All håndtering av kameleonen er hovedsakelig for din egen skyld. Selv vil den helst være i fred. Kameleonen har ikke noe behov for å komme seg ut av terrariet så ofte, men det kan være smart å lære den å være tålmodig under pleie slik at du kan sjekke f.eks. helsen og evnetuelle hull. Hold bunnen ren. Kameleoner som regel romrene bæsjer på et og samme sted. Hvis vannet brukes til å samle bytter må du bytte det skitne vannet ofte og vaske byttene.

Hvis kameleonen blir syk
Pust med åpen munn, innskunkne øyne, sløvhet, stresset oppførsel, vanskeligheter med å kontrollere tungen og avmagret halerot kan være ulike tegn på sykdom. Søk alltid hjelp fra en veternær som er spesialist på reptiler hvis du mistenker at kameleonen din er syk. Forebygg alltid sykdommer ved å gi et stressfritt miljø med riktig temperatur og fuktighet, UV-lys og et variert kosthold.

Hold terrariet, interiøret og fremfor alt bunnen ren for avføring.

Forplantning og kjønnsbestemmelse

Kjønnsforskjellene ser forskjellige ut, avhengig av arten. Hos Jemenkameleonen har hannen et spor på bakbenet fra fødselen av. Hos Jacksonkameleonen er det bare hannen som har horn og hos Panterkameleonen er den fullvoksne hannen mer fargerik. Du kan også se på basen til halen der hannenes hemipenis gir området ved haleroten et fyldigere uttrykk. Den kjønnsmodne hunnen blir ført til hannens territorium og blir raskt flyttet bort igjen hvis hun viser tegn til å ville avvise ham. Etter en vellykket parring vil hun igjen opptre avvisende, og viser ofte med sterke farger at hun ikke lenger er mottakelig. Etter 20-30 dager vil hunnen legge eggene, og må da gis muligheten til å gjøre det i et dypt bunnsubstrat som må være gravbart, for eksempel en blanding av torv, sand og jord. Dette kan gjøres i en egen beholder. Eggene klekkes deretter, hvis temperaturen og fuktigheten har vært riktig, etter 6-12 måneder avhengig av arten.

Opprinnelse

Kameleoner forekommer på det afrikanske kontinentet, inkludert Madagaskar, i Sør-Europa og i Asia, inkludert den arabiske halvøya og Sri Lanka. Det er også presentert i de sørlige delene av Nord-Amerika. Det eksisterer omtrent 200 forskjellige arter over hele verden, men de tre som er nevn her er de vanligste i fangenskap. Jacksonkameleonen forekommer i naturen i Tanzania og Kenya, Panterkameleonen på Madagaskar og Jemenkameleonen som navnet antyder i Jemen samt i deler av Saudi-Arabia.

Viktig informasjon

Kameleoner kan ikke endre farge etter underlaget. En grønn kameleon forblir grønn selv om du legger den på en blå bok, men de kan endre farge mellom mørk og lys avhengig av om de er varme eller kalde, eller for å vise aggresjon. De har en naturlig svaiende gangart, omtrent som om de nøler lenge før hvert steg. Dette er en oppførsel de har utviklet for å blande seg inn i grener og blader som svaier og beveger seg i vinden.

Handleliste

Terrarium eller nettingbur – i henhold til Landbruksstyrets regler.               

Underlag til terrariet

Benk til terrariet          

Bunnmateriale (sand, jord, kokosfiber, torv, papir)

Varmelampe med holder (beskyttet)

UV-belysning med armatur

Reflektor

Timer

Dryppflaske, dryppsystem eller tåkesystem såkalt «fogger».

Sprayflaske

Kunstig bakgrunn eller bakgrunnsplansje

Akvariumsilikon for å feste bakgrunnen med eller fikse plansjen med

Terrariumlås

Vannpreparat

Røtter, grener, lianer.

Planter, plast eller ekte

Matskål f.eks. fiskefangstbytte

Vannskål med lave kanter

Fôr; sirisser, gresshopper, melorm, biller etc.

Dyreboks for å ha fôrdyrene i

Tørrfôr til fôrdyrene

Vannperler til fôrdyrene

Vitaminer

Kalsiumpreparat

Termometer (en på den varme siden og en på den kalde)

Hygrometer (måler fuktighet)

Spade å rengjøre bunnen med

Rengjøringsmiddel til bunnen av buretog interiøret.

Transportbur

Bok

Det er sunt for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokse med oppgaven med å ta vare på vennen sin. Selv om dyret er ment som barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse pleierådene inneholder grunnleggende råd. For dyrets beste bør du holde deg oppdatert på viktig informasjon.

Vask alltid hendene etter håndtering av dyret ditt eller burmaterialet.