PLEIERÅD OG KJØPELISTE DAGGEKKO

Phelsuma spp

Daggekko er det norske navnet på slekten Phelsuma, som inkluderer gullstøvdaggecko (Phelsuma laticauda), madagaskargekko (Phelsuma madagascariensis) og stor madagaskargekko (Phelsuma m. Grandis). Daggekkoer er fargerike og raske øgler som takket være lamellføttene sine klatrer selv på helt glatte overflater som glass. Daggekkoer er hobbydyr og ikke kjæledyr i den forstand at du kan holde dem. De er veldig smidige, lite sannsynlig å bli tamme og de har sensitiv kropp og hud, alt dette sammen gjør at de passer best i fred i sitt eget terrarium. For de som synes de er interessante og vakre å studere på stedet, kan de imidlertid være et utmerket selskap. Daggekkoer kommer fra Madagaskar og Komorene, og de er mellom ti og 35 centimeter lange, avhengig av arten. De er trelevende øgler og trenger et terrarium med mange planter og med mye plass i høyden. Slekten Phelsuma er Cites B-listet og må selges sammen med et opprinnelsesbevis.

Å velge kjønn og antall

Det er best å ha bare én hann per terrarium da de kan være territorielle. For hver hann er det fordelaktig å ha flere hunner slik at han ikke beiler én hunn så intenst. Hvis du bare har én hunn, er det viktig at det er mange gjemmesteder slik at hun kan komme seg vekk fra hannen.

Når du kommer hjem

Terrariet må være fullt innredet slik at dine nye øgler ikke trenger å sitte i transportburet lenger enn nødvendig. Slipp dem inn i terrariet og unngå å nærme deg dem plutselig, slik at de ikke blir redde. Dette gjelder alltid, men spesielt i begynnelsen. Daggekkoer vil ikke håndteres bortsett fra når det er absolutt nødvendig, så la dem ligge i terrariet sitt.

Terrariet

For de større artene daggekkoer kreves et terrarium med et bunnareal på minst 100 x 50 centimeter, eller tilsvarende som gir et bunnareal på 0,5 kvadratmeter. Høyden må være minst 70 centimeter. For en daggekko på mellom 16-20 centimeter kreves et bunnareal på 0,12 kvadratmeter, noe som tilsvarer et terrarium på 50 x 25 centimeter og en minimumshøyde på 35 centimeter. Dette er bare minimumsdimensjoner, og du bør, hvis du har muligheten, ha mye større. Bunnen bør være litt fuktighetsbevarende hvis du har planlagt å plante i den, ellers er det selvfølgelig mulig å plante i potter. Daggekkoer spiser ikke planter, men ikke velg plantearter som skiller ut giftige eller irriterende plantesafter.

Interiør

Innred med grener, akvariumrøtter (gjerne dekorativt snirklete) og giftfrie planter. En naturtro plastbakgrunn, for eksempel fra Back to Nature-merket, får terrariet til å se naturlig ut, og plantene kan få feste i bakgrunnen. Siden daggekkoer lever i trær, er det viktig å innrede ganske mye. Delene som ikke er innredet kan heller ikke brukes av øglene.

De trenger en varmelampe som holder terrariumtemperaturen på rundt 25–28 grader i løpet av dagen, og hvis varmelampen er i terrariet, må den beskyttes slik at gekkoen ikke kan brenne seg. I de kjøligere delene av terrariet bør det være ca 22 grader, og jo større terrarium, jo lettere er det å oppnå dette. Rett under varmelampen kan det være 30–35 grader varmt. Daggekkoer trenger også UV-lys, enten fra en kompaktlampe eller fra en fluorescerende lampe, og det bør være UV-lys tilpasset skoglevende krypdyr. Slå av både varmelampen og UV-lyset om natten. Minst én skål for frukt og én for drikkevann er nødvendig.

Mat

Daggekkoer kan og bør mates både med levende insekter og moden frukt og nektar. Insektene kan bestå av mindre sirisser, unge kakerlakker, voksmøll og melorm. Moden frukt kan moses, og det finnes også forskjellige ferdige fôrvarer til fruktspisende øgler i form av pulver som blandes med vann, eller ferdig i tuber. Pudre fôrinsektene med vitaminpulver og kalsiumpulver før fôring og sørg for at fôrinsektene alltid er godt matet før de fôres til øglene slik at de inneholder mye næring. Bytt fruktmosen ofte slik at den ikke gjærer, og vask matskålen. Ikke mat med for mange sirisser og lignende slik at de ikke spises.

Generelt stell

Rengjør underlaget for avføring og bytt alt om nødvendig. Tørk av vinduer med desinfeksjonsmiddel hvis det er nødvendig, daggekkoer bæsjer ofte på rutebe. Bytt innredning om nødvendig. Spray terrariet regelmessig for å oppnå en luftfuktighet på 70-75%, eller installer en tåkemaskin som tar seg av det automatisk. Mål temperaturen på minst to steder med termometre og bruk et hygrometer for å kontrollere luftfuktigheten. Hvis luftfuktigheten blir for lav, får daggekkoen problemer med hamskiftet, og man kan se at biter at gammel hud blir sittende fast på øglen over øynene og spesielt på tærne. Vask mat- og vannskåler daglig.

Hvis daggekkoen din blir syk

Kontakt en reptilkyndig veterinær umiddelbart. Tegn på sykdom eller feilbehandling kan være sløvhet, åpen munn, rennende eller helt lukkede øyne og hudskader. Forhindre sykdom ved å holde øglen i et korrekt miljø med god mat. Ikke alle sykdommer kan kureres, mange dyr skjuler til siste stund at de har det dårlig.

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Hannen har små porer på skjellene nærmest analåpningen som hunnen mangler. Hos mange arter er hannen også grovere over hodet og mer fargerik enn hunnen. Ved paring kan hannen være ganske intens og bør derfor holdes med flere hunner og i et tilstrekkelig stort terrarium.

Etter en vellykket paring legger hunnen to egg om gangen, flere ganger i året. Noen Phelsuma-arter limer eggene sine til interiøret, andre gjemmer dem i hulrom, for eksempel i hule bambusrør. Eggene klekkes etter 40-80 dager avhengig av art og temperatur.

Opprinnelse

Madagaskar og Komorene.

Viktig informasjon

Daggekkoen kan slippe et stykke av halen hvis den blir skikkelig redd. I naturen gjør den dette i håp om at et angripende rovdyr vil fokusere på halen som ligger og vrir seg mens øgla selv har tid til å stikke av. Nærm deg terrariet forsiktig og ikke håndter øglen unødvendig.

Handleliste

Terrarium - i henhold til Sveriges Landbruksstyres målinger

Underlag til terrariet

Eventuelt en benk

Terrariumlås

Bakgrunn for et mer naturlig utseende

Feste til bakgrunnsplakat eller akvariumsilikon for plastbakgrunnen                      

Bunnmateriale (bark, torv, jord, kokosfibre)

Varmelampe

Beskyttelse for varmelampe

UV-belysning

Eventuelt ekstra dagslysrør

Lysarmatur

Reflektorer

Røtter

Steiner

Lianer

Planter (giftfri eller plast)

Matskål

Vannskål med lave kanter

Sprøyteflaske/pumpesprøyte eller regnsystem.

Fôr; sirisser, melorm, biller etc.

Dyreboks for å holde fôringsdyr i

Væskekuler for å gi fôrdyrene vann

Tørrfôr til fôrdyrene

Vitaminer

Kalsiumpreparat

Termometer (en på den varme siden og en på den kalde)

Hygrometer (måler luftfuktighet)

Spade å rengjøre buret med

Bæsjeposer

Vaskemiddel for terrariet

Transportbur

Bok

Det er sunt for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokser gjennom oppgaven med å ta vare på vennen sin. Selv om dyret er ment å være barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse stellerådene omfatter grunnleggende råd. For dyrets beste bør du oppsøke ytterligere informasjon. Vask alltid hendene etter håndtering av dyrene og utstyret deres.