PLEIERÅD OG HANDLELISTE KAKARIKI

Kakarikin er en liten klovn full av energi! Det krever mye plass og mye stimulering i form av leker, variert kosthold og oppmerksomhet. De er ikke høylytte fugler, og de kan noen ganger lære å etterligne lyder og enkeltord. Kakarikin er en god nybegynnerfugl ettersom de ofte blir tamme raskt på grunn av nysgjerrigheten. De har en levetid på omtrent 10 år, men kan bli eldre.

Kakarikin lever i villmarkene på New Zealand og øyene i nærheten. En voksen kakariki er omtrent 23-27 cm høy. De kommer i to varianter; gulhodet (Cyanoramphus Auriceps) og rødhodet (Cyanoramphus Novaezelandiae). Begge artene forekommer i gult og grønt, og mer uvanlig også som variert og lutino.

Å velge kjønn og antall

Kakariki bør oppbevares i flokk eller par. I naturen lever de i flokker som består av omtrent åtte par.

Hannene er litt roligere enn hunnene, mens hunnen har et livligere temperament, som mange synes er sjarmerende.

Når du kommer hjem

La kakarikinen være i fred de første 24 timene, så får du sjansen til å bli kjent med det nye hjemmet. Et lite tips er å lese høyt fra fugleboken ved siden av buret. Da lærer du om kakarikier, samtidig som det blir vant til stemmen og nærværet ditt.

Ikke vent for lenge med å begynne å temme kakarikin, de er raske til å lære og blir tryggere hvis de blir kjent med den nye familien allerede den første uken. Hold den ene hånden i buret for å venne fuglen til hånden, og bruk milde bevegelser. Ha gjerne et stykke hirse i hånden! Når den ikke er sjenert når du berører interiøret, kan du prøve å få den på fingeren.

Slipp bare fuglen ut når den er tam, og trekk for vinduene slik at den ikke flyr inn i vinduet og skader seg. Hvis fuglen ikke kommer til deg når den skal inn i buret, bruk et håndkle eller nett for å fange den. Gi din nye venn mye oppmerksomhet de første ukene, så får dere et godt forhold som varer.

Buret

Kakarikin har et stort behov for variasjon, så buret kan aldri bli for stort! For å gi fuglen et godt liv, anbefaler vi at du velger et romslig bur eller volier. Velg også et større bur hvis du skal ha flere fugler sammen. I henhold til det svenske landbruksstyrets regler, må størrelsen ikke være mindre enn 0,84 m2 (120x70x80 cm).

Gitrene må være tette slik at fuglen ikke kan rømme. Husk å alltid beskytte fuglen mot trekk, kulde, direkte sollys og eventuelle rovdyr.

Innredning

I bunnen av buret brukes finkornet sand eller naturlig strø, avhengig av hva du foretrekker. Kakarikin trenger skjell til fordøyelsen, og dette drysses i sanden, eller tilbys i en egen bolle. Det finnes også sand med skjell i.

Bunnen bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken avhengig av antall fugler i buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker på burets bunn. Bruk gjerne et desinfeksjonsmiddel fra tid til annen for å eliminere bakterier og sopp.

Sittepinnene må ha forskjellige tykkelser og materialer for å gi føttene en jevn belastning. Pinnene skal fordeles jevnt i buret, slik at fuglen lett kan fly mellom dem. De skal ikke sitte slik at det kan komme avføring i mat- / vannskålene.

Leker er en enkel måte å sikre at fuglen din alltid har noe å gjøre, og det er mye å velge mellom! Varier gjerne materialer og farger. Tommelfingerregelen er at hvis det kan plukkes fra hverandre eller ringes med, er det morsomt! Bytt leker ofte for å stimulere fuglen.

Ha to matskåler, en hver til pellets og frø, slik at du enkelt kan kaste frøskallene. I utgangspunktet bør du tilby vann i en vannskål, men en vanndispenser er å foretrekke når fuglen har lært å bruke den.

Fersk frukt og grønnsaker kan tilbys i en egen bolle, eller på et fruktspyd. Hirsekolberr kan festes med en klemme. Det finnes også morsomme aktiviseringsleker å gjemme nøtter, frø og andre godbiter i.

Plasser gjerne en UV-lampe over buret, det hjelper fuglen din med å holde seg frisk og danne sitt eget vitamin D, som igjen hjelper kalsiumopptaket og bidrar til å holde fuglen glad og frisk.

Fôring

Kakarikin skal ha fri tilgang til fôr, og du kan gi både pellets og parakittfrøblanding. Når fuglen er ung eller ruger, kan du med fordel blande eggfôr med pellets, det lokker den også til å lære å like pellets.

Som søtsaker kan du tilby frøpinner, hirsekolber og fruktblandinger.

Husk at magen til kakarikin er følsom for stress og miljøendringer. Vent minst 14 dager før du gir grøntfôr, og begynn forsiktig med en ting om gangen, magen må bli gradvis tilvent.  Frukt, spirer og grønnsaker kan deretter gis regelmessig og gjerne i variasjon.

Generell omsorg

Vannet bør skiftes daglig og matskåler og vannskålen / flasken skal vaskes. Tilsett vitaminer regelmessig og heng et sepia -skall og en kalkblokk i buret.

Kakarikins nebb og klør vokser hele tiden, så det er viktig at den har leker og innredning til å slipe dem på. Du bør klippe klørne hvis de blir for lange. Bruk en spesiell klotang for smådyr. Hvis du tilfeldigvis skjærer i nerven, er det godt å ha blodstillende midler tilgjengelig.

Kakarikin ruger et par ganger i året, noe som betyr at de skifter hele fjærdrakten. I løpet av denne tiden er det viktig at fuglen får ekstra vitaminer. Skulle fuglen begynne å plukke av seg fjær, er det et tegn på at den kjeder seg veldig, og da må du som eier gjøre den glad igjen! For å forhindre at den fortsetter å plukke, kan du spraye bitter spray på fjærene.

Kakarikin elsker absolutt å bade, tilby et fuglebad eller dusj det med fine dråper fra en blomsterspray.

Hvis kakarikin blir syk

Vanlige symptomer er vektendringer, misfargede / tyggede fjær, plugger i neseborene, rødhet eller tap av fjær rundt øynene, flassende hud eller nebb, unormal avføring. Hvis du finner ut at fuglen din virker syk, må du kontakte oss umiddelbart for råd (og eventuelt veterinær).

Tilby gjerne fuglene å sitte under en varmelampe i en del av buret. Dette forhindrer sykdom, og du kan se at fuglen føler seg dårlig hvis den  under lampen hele tiden.

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Kakarikin blir kjønnsmoden ved 7 måneders alder. 3-7 eggene klekkes etter ca 20-23 dager. Ungene blir i reiret til de er ca 5 uker gamle, og trenger deretter foreldrenes omsorg i ca 3 uker til før de er klare til å flytte. Du bør aldri krysse rød og gul pannene.

Kjønnene ligner hverandre, men hannene er litt større og har sterkere nebb. Den rødbrystede hunnen har svakere røde øre flekker, og den gulbryste hunnen har et mindre gult felt i pannen enn hannen. Det er vanskeligere å se forskjellen når fuglene er unge.

Handleliste

●     Romslig bur - minimumsstørrelse for en fugl 120x70x80 cm

●     Sand eller naturlig strø som bunnmateriale

●     Skjell

●     Skål for skjell (ikke nødvendig hvis du har sand i bunnen)

●     Pellets

●     Parakitfrøblanding

●     Eggfôr

●     Sittepinner av forskjellige tykkelser og materialer

●     To matskåler

●     Vannskål

●     Vanndispenser

●     Vitamintilskudd (væske eller pulver)

●     Vitaminer

●     Sepiaskall

●     Kalkstein

●     Badekar

●     Spade å rengjøre buret med

●     Bunnrenser for bur

●     Desinfeksjonsmidler for bur og møbler

●     Klosaks

●     Blodstillende middel

●     Leker av forskjellige slag

●     Hirsekolber

●     Frøpinner

●     Transportbur

●     Varmelampe

●     UV-lampe

●     Litteratur om kakariki

Det er nyttig for barn å vokse opp og tilbringe tid med dyr. De lærer å ta ansvar og vokse med oppgaven det er å ta vare på vennen sin. Selv om fuglen er ment som barnets kjæledyr, må en voksen bære det endelige ansvaret. Disse omsorgsrådene inneholder grunnleggende råd. Til fordel for fuglen bør du skaffe deg tilleggsinformasjon.